sursa foto:  stiridecluj.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi, atrage atenția: ‘Alte drepturi salariale nu pot fi cuprinse în alte legi. Lucru care nu este permis de PNRR. Îmi cer scuze, nu am scris eu PNRR’

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit despre stadiul negocierilor cu sindicaliștii din Educaţie.

 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că ”alte drepturi salariale nu pot fi cuprinse în alte legi și ca să cuprindă o asemenea prevedere în legea salarizării acum ar fi o modificare abruptă a Legii 153, lucru care nu este permis de PNRR.”

Întrebat dacă un acord prin care să li se garanteze profesorilor că la un moment dat, în legea salarizării vor fi cuprinse toate revendicările acestora, ar putea pune capăt greveiMarius Budăi, ministrul Muncii a spus:

„Este în sensul discutat de noi cu liderii din educație și la întâlniri la Guvern, dar și ieri, de la întâlnirea de la Ministerul Muncii, unde am apreciat împreună că am avut o discuție constructivă și în sensul găsirii unor soluții. Însă eu nu pot să trec peste o singură fază. Eu trebuie să amintesc mereu de ce suntem în situația asta.

Noi suntem în situația asta pentru că, și nu fac politica acum, dar un guvern strict de dreapta în anii 2020 și anii 2021 a pus legea salarizării pe paranteză. A trebuit să schimbăm coaliţia.

Am spus un guvern, strig de dreapta, îmi asum cuvintele, mi asum ceea ce spun și este adevărul, este adevărul. Nu mai vorbim și de pensionari, când în 2021 n-au primit nici ei niciun leu. Dar, erau închiși prin casă și supravegheat și fugăriți.

Suntem acum în această situație. Eu personal și noi PSD susținem solicitările domnilor din educație, susținem că trebuie să găsim o soluție care să fie și sustenabilă din punct de vedere economic și financiar”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.

Întreabă dacă președintele Iohannis putea să garanteze un acord peste capul Guvernului, ministrul Muncii a spus:

Suntem acum într-o situație extrem de delicată și mă gândesc și la cei peste 300 de angajați din sistemul de educație. Mă gândesc și la cei peste trei milioane de copii și părinții lor și am copil în an terminal, în clasa a VIII-a și anul trei la facultate. Ne gândim cu toții. Cred că în acest moment orice om devine din România că face parte din presă, că face parte din puterea legislativă, că face parte din puterea executivă, că este instituția prezidențială care poate un cât de mic aport în a găsi o soluție și a rezolva problema este bine venit în această echipă.

Este o chestiune de tehnică legislativă pe care le-am explicat-o și căutăm soluții în continuare pentru ambele variante.

Le-am explicat-o și liderilor cu legea în mână, ieri, la discuțiile de la Ministerul Muncii. Pe acele prevederi pe legea salarizării, care este lege organică, care spune că alte drepturi salariale nu pot fi cuprinse în alte legi și ca să cuprindă o asemenea prevedere în legea salarizării acum ar fi o modificare abruptă a Legii 153, lucru care nu este permis de PNRR. Îmi cer scuze, nu am scris eu PNRR.

Căutăm soluții în continuare. Suntem dispuși să ne întâlnim cu oricine din educație, nu numai cu liderii, oricând este nevoie și la orice oră. Eu nu sunt ministru de Finanțe, dar vă pot spune că la ora actuală, de o aplicare dintr-o dată nu cred că există o soluție care să fie viabilă și să țină și în faţa Comisiei Europene.

Eu cred că mă cunoașteți foarte bine și eu nu o să îmi permit să mint niciodată din construcție pentru că nu vreau să pun capul jos în fața nimănui. Dacă greșesc, îmi recunosc greșeala, dar să mint, niciodată„, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare