sursa foto:  click.ro

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, anunță că se va face în toate casele de pensii! Ce urmează după promulgarea Legii pensiilor

Noua Lege a pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Acum, proiectul de act normativ va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit ce se va întâmplă după ce legea va fi promulgată de șeful statului și va apărea în Monitorul Oficial.

Potrivit Simonei Bucura-Oprescu, după promulgare, se va veni cu normele de aplicare a legii. Apoi, se va fi achiziționat softul în bază căruia se va face recalcularea. După aceea, angajații caselor teritoriale de pensii vor fi instruiți în acest sens și se va trece la recalcularea efectiv.

Astfel, în luna septembrie a anului 2024, pensionarii își vor încasa pensiile deja recalculate.

Simona Bucura-Oprescu: „Prin lege ne-am asumat un calendar care garantează românilor că, la 1 ianuarie, pensiile românilor vor crește”

Prin lege ne-am asumat un calendar care garantează românilor că, la 1 ianuarie, pensiile românilor vor crește cu majorarea de 13,8. De asemenea, este foarte important ca românii să știe că avem o noutate! Am introdus în lege garanția că pensiile se majorează în fiecare an în luna ianuarie, pe când în vechile legi era stipulat faptul că majorările se fac anual, fără să fie specificat și când anume.

Au fost ani în care majorările s-au făcut în septembrie sau nu s-au făcut deloc, deci acum românii au garanția că mereu, în luna ianuarie, vor avea loc majorările”, a spus Simona Bucura-Oprescu, pentru Antena 3.

„Apoi, în septembrie, deja românii își vor primi pensiile recalculate datorită reformei pe care o facem. Calendarul de aplicare a noii legi, după promulgarea acesteia, este acela de a veni cu norme de aplicare a legii, după care cu softul respectiv, cu instruirea colegilor noștri de la Casele Teritoriale de Pensii, apoi cu recalcularea efectivă și sigur, din septembrie, fiindcă pensiile se plătesc lună de lună, vom avea în plată pensiile românilor recalculate.

Este important ca românii să știe că nicio pensie nu scade. În cazul fiecărui român se va menține cuantumul cel mai favorabil iar în 2024 toate pensiile românilor vor crește.

Dar această reformă nu este doar despre bani. Această reformă este, în primul rând, despre respect pentru românii care au muncit, despre respect pentru românii care muncesc. Fiindcă principalele două argumente, principalii piloni de susținere ai acestei legi sunt contributivitatea și stabilitatea. Contribui, muncești, vei avea o pensie mai bună”, a mai afirmat Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3 CNN.

În decembrie 2023, pensionarii vulnerabili primesc bani în plus, pe lângă pensie! O nouă tranșă va fi virată pe card

În luna decembrie 2023, pensionarii vulnerabili vor primi bani în plus, pe lângă pensie. Vârstnicii vor încasa o nouă tranșă pe cardurile de alimente.

Mai precis, luna viitoare le va fi virată o nouă tranșă de 250 de lei, pentru alimente și mese calde, prin programul „Sprijin pentru România”.

Banii vor fi primiți de pensionari la jumătatea lunii decembrie 2023, plățile fiind făcute de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Cine beneficiază de ajutoarele sociale pentru alimente și mese calde, în valoare de 250 de lei:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare