sursa foto:  romaniatv.net

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, despre majorarea pensiilor: ‘Avem o noutate, nu s-a vorbit până acum despre asta’

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit că noua Lege a pensiilor are o noutate despre care nu s-a vorbit până acum.

Ministrul Muncii a precizat că în noul act normativ s-a introdus garanția că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie.

În vechile legi era stipulat că majorările se fac anual fără să fie specificat și când anume. Au fost ani când majorările s-au făcut în septembrie sau chiar deloc, a precizat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu: „Prima majorare va fi de la 1 ianuarie cu 13,8%”

„Prima majorare va fi de la 1 ianuarie cu 13,8%. Formula majorării din ianuarie este cea deja cunoscută de pensionari, rata mediei anuale a inflației la care de adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Aici avem o noutate, nu s-a vorbit până acum despre asta. S-a introdus garanția că pensiile se majorează în fiecare an în ianuarie. În vechile legi era stipulat că majorările se fac anual fără să fie specificat și când anume. Au fost ani când majorările s-au făcut în septembrie sau chiar deloc.

De exemplu, în 2009 când pensiile au fost înghețate până în 2013. Acum, românii au garanția că anual vor avea loc majorările pensiilor. Aceasta este garanția pentru români că vor ști cu exactitate că în ianuarie pensiile lor vor crește”, a declarat ministrul Muncii, în exclusivitate, la România TV.

Simona Bucura-Oprescu: „Este un moment zero al pensiilor”

Din septembrie, românii își vor primi pensiile recalculate. Este un moment zero al pensiilor, se rezolvă inechitățile, vom avea pensii egale pentru contribuții și muncă egală. În plus, deja nu mai este o noutate, introducem în baza de calcul tot ceea ce a câștigat pensionarul și a fost contributiv.

Adică, acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu și așa mai departe. Vă spun încă o dată: Nicio pensie nu scade! PSD nu a făcut niciodată reforme sau legi care să aducă scăderi de pensii. Va fi păstrat cuantumul cel mai favorabil”, a mai spus ministrul Muncii.

În decembrie 2023, pensionarii vulnerabili primesc bani în plus, pe lângă pensie! O nouă tranșă va fi virată pe card

În luna decembrie a.c., pensionarii vulnerabili vor primi bani în plus, pe lângă pensie. Vârstnicii vor încasa o nouă tranșă pe cardurile de alimente.

Luna viitoare le va fi virată o nouă tranșă de 250 de lei, pentru alimente și mese calde, prin programul „Sprijin pentru România”.

Banii vor fi primiți de pensionari la jumătatea lunii decembrie 2023, plățile fiind făcute de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Aceste ajutoare sunt acordate o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Cine beneficiază de aceste ajutoare sociale  în valoare de 250 de lei:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare