sursa foto:  alephnews.ro

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Valoarea totală a contractelor de finanţare pe zona feroviară este în jur de 15 miliarde de lei

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis luni într-o conferinţă de presă, valoarea totală a contractelor de finanţare pe zona feroviară este în jur de 15 miliarde de lei, aproximativ 700 km de cale ferată fiind cu contracte de finanţare încheiate prin PNRR.

 

 

 

„În acest moment, doar pe PNRR, sunt aproximativ 700 km de cale ferată cu contracte încheiate – aproape 300 sunt lucrări de modernizare, sunt lucrări care, aşa cum ştiţi – sunt pe două tronsoane de la Caransebeş la Arad şi de la Episcopia Bihorului la Cluj – şi peste 400 de km sunt acele reparaţii care sunt, de asemenea, finanţabile – peste 400 de kilometri sunt finanţabile de asemenea prin PNRR. Valoarea totală a contractelor de finanţare pe toate tipurile – şi pe POT (Program operaţional transport, n.r.) şi pe PNRR şi pe CEF (Connecting Europe Facility, n.r.), pe zona feroviară – este foarte mare, este undeva în jur de 15 miliarde (lei n.r.).

Având în vedere că PNRR-ul a intrat în aplicare anul trecut – şi că borna pentru CFR a fost la sfârşitul anului trecut – să avem semnate 50% din contractele finanţabile prin PNRR – vreau să vă spun că această bornă nu c-a fost atinsă, aproape am ajuns la 90%. Mai este un singur contract, Lotul I – şi eu cred că în următoarele săptămâni se va încheia. Aşteptăm motivarea instanţei, încă nu a venit. E un singur contract care a rămas nesemnat şi ajungem la 100%, iar din acest moment se intră efectiv în zona de execuţie, de implementare”, a menţionat ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, un alt proiect major – legătura dintre Caransebeş şi Craiova – va fi finanţat prin Program operaţional transport.

„Un alt proiect, de asemenea major, va fi finanţat prin POT – şi anume acea legătură dintre Caransebeş şi Craiova. Tot prin POT îmi doresc să fie finanţate bucăţi, pentru că nu vom putea să finanţăm toată Magistrala 500 – şi anume pe zona Moldovei, de la Ploieşti la Siret. Nu sunt sume suficiente din acest punct de vedere să finanţăm total şi Magistrala 500 – tocmai de aceea soluţia pe care am gândit-o – inclusiv azi am avut o discuţie cu Banca Mondială – este de a finanţa bucăţile rămase prin împrumuturi oferite de către Banca Mondială”, a adăugat ministrul, transmite AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare