sursa foto:  www.ziaruldeiasi.ro

Motivul pentru care falimentează băncile rusești

Președinta Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiulina, a clarificat problema închiderii băncilor rusești care s-au dovedit neperformante. Potrivit acesteia, marea majoritate a sutelor de bănci rusești închise în ultimii ani de către autorități se făcuseră vinovate de spălare de bani.

Banca centrală intervine de mai mulți ani în administrarea pletoricului sector bancar — accelerându-și această intervenție după declanșarea crizei monetare de la sfârșitul anului 2014 și a recesiunii care a rezultat din aceasta — întărindu-l prin suprimarea verigilor slabe.

Citește și:Decizie importantă a Guvernului în privința Programului Prima Casă

În total, Banca Rusiei a închis 279 instituții bancare în trei ani, dintre care 68 în 2016. În prezent, mai există doar 650, a explicat Nabiulina într-o întrevedere cu președintele Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

Citește și:

Performanța de un MILION de dolari a Laurei Bretan la America’s Got Talent

Cum scapă românii de plata amenzilor la roviniete?

Dacă o parte din aceste trimiteri în faliment se explică prin fragilitatea financiară a acestor bănci care aveau niveluri de capital insuficiente, „în 70 % din cazuri, unul dintre motive sau chiar singurul a fost nerespectarea legii împotriva spălării veniturilor de origini criminale și ilegale”, a relevat președinta Băncii Rusiei.

În trei ani, sistemul bancar a început — potrivit estimărilor noastre — să servească net mai puțin mediile interlope„, a adăugat ea, subliniind că operațiunile vizând scoaterea de fonduri din țară au fost reduse de mai mult de trei ori după 2013.

Nabiulina i-a cerut lui Putin ca legea să permită împiedicarea bancherilor suspectați de fraudă să plece în străinătate pentru a se sustrage justiției.

Președintele rus a cerut guvernului și forțelor de ordine să reflecteze la un astfel de sistem.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare