tratament coronavirus

sursa foto:  stiripesurse.ro

Mutarea anului! Tratamentul pentru Covid-19 apare în farmaciile din România

Este, fără doar și poate, cea mai importantă veste din 2021! Tratamentul pentru COVID-19 va apărea în farmaciile din România.

Antiviralul Favipiravir se va găsi în farmacii, iar românii se vor putea trata acasă pentru formele ușoare și medii ale SARS-Cov-2.

Favipiravirul, singurul antiviral cu efect dovedit în tratamentul Covid, se va găsi în farmacii, iar medicii de familie îl vor putea prescrie. Pentru a se evita însă golirea farmaciilor, autoritățile lucrează la un protocol de prescriere și la reguli de vânzare a medicamentului în farmacii. Reprezentanții Terapia Cluj, singurii importatori ai Favipiravirului, anunță că vor aduce 25.000 de cutii pentru următoarea lună, care ar trebui să fie suficiente la ritmul actual de infectări, scrie National.

Vezi și EXCLUSIV Țineți-vă bine! Jandarmeria toarnă Poliția, că se pensează în timp ce ar trebui să patruleze!

Până vom începe și noi să producem în țară Favipiravir, cam prin iunie-iulie, vom continua să-l importăm din Japonia. Mâine (n.r. – astăzi) vom avea pe stoc în jur de 25.000 de cutii și, în câteva zile, cât mai durează să apară protocolul de prescriere al Ministerului Sănătății, medicamentul va apărea în farmacii.

Ar fi de dorit ca oamenii să nu înceapă să-și facă stocuri și să își achiziționeze doar pe bază de rețetă de la medicul de familie. Introducerea acestui medicament în protocolul pentru medicii de familie are logică, pentru că bătălia se dă înainte de a ajunge în spital”, a declarat, pentru sursa citată, Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj.

Cu o întârziere de câteva luni față de celelalte țări europene, Guvernul a decis să introducă în protocolul de tratament Covid din spitale și anticorpii monoclonali, care s-au dovedit extrem de eficienți în vindecarea bolii. Anticorpii monoclonali neutralizanți pentru SARS-CoV-2 au specificitate pentru proteina S a SARS-CoV-2. Asemenea altor medicații antivirale, eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 10 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ și începe producerea de anticorpi specifici de către pacient. Întrucât în cazul pacienților care evoluează spontan favorabil asumarea riscurilor legate de utilizarea lor nu se poate justifica, este necesar să fie identificați pacienții cu risc important de evoluție severă, aceștia fiind cei care ar putea avea un beneficiu din administrarea acestui tratament. Se consideră în prezent că indicația de utilizare este pentru pacienții cu forme ușoare sau medii care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a Covid-19, de preferat în primele 3 zile de la debutul simptomelor. Administrarea tardivă nu este recomandată la pacienții cu forme severe de Covid-19. Această alternativă terapeutică este superioară administrării de plasmă de convalescent în scopul blocării replicării virale, pentru că se poate cuantifica doza de anticorpi administrată și nu comportă unele dintre riscurile legate de administrarea plasmei, se precizează în noul protocol de tratament Covid.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare