sursa foto:  larepublica.pe

Nancy Pelosi: ‘Xi Jinping se comportă ca un bătăuș speriat. Republica Populară Chineză nu va avea voie să izoleze Taiwanul’

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a vorbit despre motivul vizitei sale în Taiwan și l-a criticat dur pe liderul chinez Xi Jinping.

 

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, marți (9 august) nu și-a exprimat regretul cu privire la vizitarea Taiwanului într-un interviu acordat MSNBC.

„Da, a meritat”, a spus Pelosi. Ea a spus că delegația ei a mers „cu smerenie” să înțeleagă punctul de vedere al Taiwanului pe fondul tensiunilor tot mai mari din strâmtoare și să discute despre continuarea cooperării în domeniul securității globale.

Comentând exercițiile militare ale Chinei după vizita ei, Pelosi a spus că au făcut „ceea ce fac de obicei”. Ea a subliniat că „Republica Populară Chineză nu va avea voie să izoleze Taiwanul”.

Pelosi a mai spus că liderul chinez Xi Jinping (習近平) se comportă „ca un bătăuş speriat”, după care a adăugat că este nesigur și „într-un loc fragil”, probabil din cauza faptului că se confruntă cu provocări economice interne.

Președintele Camerei Reprezentanților a spus, de asemenea, că nu a înțeles de ce călătoria ei a fost atât de controversată, în timp ce o delegație anterioară a senatului nu a primit atât de multe obiecții din partea Chinei.

 

„A fost o vizită bipartidă, inclusiv președintele Comitetului pentru Relații Externe – nimeni nu a spus un cuvânt”, a spus ea.

„Dacă pot ignora o călătorie a cinci senatori într-un mod bipartid, de ce ar decide că vizita mea ar fi diferită… E ceva în neregulă cu acest lucru”, a spus Pelosi.

Escala lui Pelosi în Taiwan a făcut parte dintr-un turneu din Asia, care a inclus vizite în Singapore, Malaezia, Japonia și Coreea de Sud. În timpul șederii sale, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților s-a întâlnit cu președintele Tsai Ing-wen (蔡英文) și cu alți oficiali guvernamentali de top.

Pe 4 august, Beijingul a lansat rachete balistice lângă Taiwan și a desfășurat numeroase avioane și nave militare peste linia mediană a strâmtorii Taiwan, scrie TaiwanNews, citează dcnews.ro.

Vezi și:

Se complică situația în Extremul Orient! Oficial taiwanez: ‘China fectuează exerciții militare la scară largă și lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, dezinformare și constrângere economică, în încercarea de a slăbi moralul public în Taiwan’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare