sursa foto:  playtech.ro

Noi vești bune pentru acești angajați! Vor benefica de o majorare salarială de până la 75% în anumite situații

Vești importante! Conform unui proiect de ordin al Ministerului Justiției (MJ) oficializat recent, polițiștii din penitenciare vor beneficia de o majorare de 75% din salariul de funcție proporțional cu orele de muncă suplimentară prestată în acest an.

Astfel, prin Ordinul MJ nr. 2.071/C/2022, cei care vor sta peste programul de lucru și care nu vor putea primi ore libere plătite în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare vor primi, pe lângă drepturile salariale pentru orele lucrate în plus, și o majorare de 75% din salariul de funcție proporțional cu orele efectiv prestate.

Aceste ore vor fi plătite doar dacă munca suplimentară a fost dispusă de șeful ierarhic, în scris, cu aprobarea ordonatorului de credit, în limita a 180 de ore anual. În situații excepționale, dispoziția șefului ierarhic poate fi și verbală, dar va trebui să fie consemnată în scris, în prima zi lucrătoare de la data transmiterii dispoziției verbale.

În cazul deosebite, limita poate crește la 360 de ore anual, fără a o depăși, și cu aprobarea ordonatorului de credite, cu acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, precum și cu încadrarea în fondurile aprobate.

Munca suplimentară trebuie notată în fișele individuale de evidență a muncii în funcție de zilele în care a fost prestată: de repaus săptămânal, de sărbători legale și în cele în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Prevederile legate de plata muncii suplimentare din acest ordin nu aduc atingere drepturilor prevăzute de lege pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, care se aplică în mod corespunzător, cele două tipuri de muncă având regim juridic specific fiecăruia, evidenta timpului lucrat ținându-se distinct.

Plata majorărilor salariale va fi efectuată dacă se încadrează în limita a 3% din suma salariilor de funcție, salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a salariilor de comandă, stabilită la nivelul bugetului centralizat al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Orele suplimentare pentru care se depășește plafonul de 3% vor fi compensate cu timp liber corespunzător acestora, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare