sursa foto:  realitateaoltului.ro

O altă față a protestelor Alro, prezentată de un lider de sindicat: ‘Mascarada de proteste organizate la comandă’

Astăzi au loc noi proteste în fața Guvernului și a Ministerului Energiei, în contextul creșterii prețurii la energie – situație prin care ALRO Slatina a fost nevoită să-și reducă activitatea.

Conducerea uzinei nu a reușit să cumpere energie electrică, așa că începând din data de 11 ianuarie s-a trecut la închiderea cuvelor, deși a primit de la ministerul Energiei 396 de milioane de lei ajutor de stat pentru a face față crizei din energie, scrie Antena 3.

Conform sursei citate, o hală întreagă a fost deja închisă, iar până în prima săptămână a lunii februarie 60% din capacitatea de producție va fi oprită. Capacitatea de producție o să scadă de la 200.000 de tone de aluminiu electrolitic la 80.000 de tone. Asta înseamnă că jumătate din cei 3.000 de angajați ai uzinei o să-și piardă locurile de muncă. Există acest risc, deși conducerea nu vorbește în acest moment de disponibilizări.

La 8 ianuarie, un alt sindicat acuza că sindicatele organizatoare au acționat la comanda conducerii ALRO, amenințând muncitorii că, dacă nu participă la proteste, vor fi pe listele de disponibilizări și își vor pierde locul de muncă. Sindicatul care acuză se numește Sindicatul „Solidaritatea Alro”.

Iată ce a transmis „Solidaritatea Alro”:

Sindicatul Solidaritatea Alro, aduce in atentia opiniei publice urmatoarele aspecte, legate de asa-zisa criza de la SC Alro SA Slatina si se DELIMITEAZA TOTAL, de mascarada de proteste organizate de cele 4 Sindicate de Casa, care au actionat la comanda conducerii Alro, amenintand muncitorii, ca daca nu participa la proteste, vor fi pe listele de disponibilizari si isi vor pierde locul de munca.

In primul rand, informam opinia publica, de adevarata situatie de la Alro Slatina, dar si de solutiile care NOI, le recomamdam Guvernului Romaniei, pentru iesirea Romaniei din Criza Energetica, creata dupa Inchiderea Termocentralei Mintia din Hunedoara, solutie de care ar beneficia atat firmele din Romania, cat si intreaga Populatie a tarii, asa cum ar fi corect, din punct de vedere Moral si Constitutional.

 

Tinem sa aratam OPINIEI PUBLICE, TUPEUL si NESIMTIREA de care da dovada, Dr. ING. Dobra Gheorghe, in calitate de Director Genneral al SC ALRO SA Slatina, care are un Venit de NABAB, asa cum vom arata mai jos si care din 2019, incaseaza anual in conturile Alro, Ajutor de Stat, pentru Subventionarea Energiei Electrice, iar acum, CU NESIMTIREA CARACTERISTICA, INDRAZNESTE SA CEARA si ALTE FAVORURI de la Statul Roman.

 

Asadar, Alro Slatina doreste incheierea de contracte bilaterale, pentru achizitionarea celei mai ieftine energii electrice din piata energieiei, uitand ca in 2012, prin contract Bilateral cu Hidroelectrica, Impreuna cu alte firme Capuse, din domeniul energiei, a sifonat intregul profit al acesteia, motiv pentru care Hidroelectrica a intrat in INSOLVENTA.

 

Acest lucru a facut subiec de discutie in presa locala si nationala la acea vreme, cu Baietii Destepti din Energie Iar in urma intrarii in insolventa si decapuserii Hidroelectrica, s-a redresat economic, si a avut cel mai mare profit din istoria sa Postdecembrista. E usor sa imbeti de cateva ori, un Director de la Hidroelectrica, sa ii oferi un sprijin financiar consistent si constant, din bani negrii, ca sa iti semneze un contract Bilateral, ca oricum, nu este firma lui.

 

Aratam ca Gheorghe Dobra a avut în 2020, un salariu anual brut de 2.275.000 de lei, potrivit raportului financiar al companiei, adică peste 460.000 de euro, din care aproape jumătate de milion de lei a reprezentat contribuția la pensie.

Acest venit s-a aflat în creștere față de salariul anual din 2019, când ALRO s-a confruntat cu pierderi de peste 150 milioane de lei.

În 2018, când societatea a înregistrat un profit net de 225.956.817 lei, salariul brut anual al directorului executiv a fost unul de peste 1,6 milioane de lei, la care s-a adăugat un bonus de peste 3,8 milioane de lei. Per total, în urmă cu trei ani Dobra a câștigat aproape 100.000 euro pe lună, in comparatie cu cele ale unui muncitor care lucreaza pe salarii de aproximativ 500 Euro/luna, care sunt derizorii, in raport cu munca depusa, in conditii inumane, fara sa beneficieze de Conditii Speciale de Munca, care au fost luate ilegal celor carte lucreaza in Sectiile si Atelierele de Turnatorie, si Sectiei Anozi.

A se vedea ANEXA 1 – Articol Olt Alert – Directorul ALRO Slatina, Gheorghe Dobra, salariu de nabab în timp ce compania înregistra profit ZERO.

Dar sa nu credeti ca nu sunt de neluat in seama, nici veniturile la fel de nesimtite, nici membrii Consiliului de Administratie al SC Alro SA, sau cele ale Directorilor, Menegerilor, Sefilor de Hale, de Sectii si Ateliere din Alro, care sunt la fel de nesimtite, in comparatie cu munca depusa si profesionalismul acestora. In schimbul acestor salarii, au sarcina, sa calce in picioare drepturile legale ale muncitorilor din subordine, la ordinele Tiranului Sef,

Dr. ING. Dobra Gheorghe, in calitate de director Genneral al SC ALRO SA Slatina, impreuna cu cele 4 Sindicate de Casa, au prezentat in mod FALS, opiniei publice si Ministrului Energiei, ca Alro Slatina este in pragul falimentului, prezentand ca principala cauza, pretul mare al energiei electrice si pretul mic al Aluminiului la Bursa de Valori.

Realitatea este ca:

1.Firma Alro face parte din Grupul Vimetco NV, din Amsterdam, Olanda, care are profit, dar banii nu sunt trecuti in bilantul din Romania, fiind DISIPATI si EXTERNALIZATI, prin diverse firme CAPUSE, pentru a nu plati taxe si spolia bugetul Statului Roman inclusiv prin ajutoarele de stat acordate si alte facilitati ce urmeaza sa fie acordate in urma ,,protestelor”, celor 4 Sindicate de Casa.

Acest lucru este usor de observat, daca se studiaza cu atentie ANEXELE – 2, 3, 4, 5 si 6 .

2.Alro vinde Produse din Aluminiu, cu pret de aproape 4 ori mai mare, decat pretul actual, al Aluminiului la Bursa de valori.

3.Pretul Energiei ete subventionat de Stat, inca din 2019, statul acordand SC Alro SA, ajutoare de stat imense, care uneori depasesc profitul declarat de Alro, in anii anteriori. Aceste ajutoare de stat pentru subventionarea Energiei Electrice sunt in sume anuale de, 243.418.071 lei pentru anul 2019, 386.920.099, pentru 2020 si se pare ca in jur de 297.000.000 lei, pentru anul 2021. De remarcat ca aceste Ajutoare de stat anuale depasec profitul net de 225.956.817 lei, inregistrat de Alro Slatina in anul 2018,

4.Alro, ca majoritatea firmelor cu capital strain, isi disipeaza si externalizeaza profitul, in diverse moduri :

– Aduce Bauxita prin firme intermediare, la Combinatul de Alumina, ce il detine la Tulcea, din propia Exploatare din Siera Leone, la un pret mai mare decat pretul Bauxitei, de pe Bursa de Valori.

Astfel, o mare parte din profitul ce l-ar realiza Alro, daca ar cumpara Bauxita la pretul de pe Bursa de Valori, ar ramane in portofoliile Alro si ar plati impozit pe profit Statului Roman.

– Actionarul princiupal al SC Alro SA, a infiintat pe numele altor persoane de incredere, o puzderie de Firme CAPUSE, prin care DISIPEAZA PROFITUL ALRO, numite in principal, Vimetco, sau Rivergate, cu sedii la Londra, Amsterdam, Bucuresti si Slatina.

Dam un singur exemplu:

ANEXA 7 – Unde numai cheltuiala cu Vila Grupului Alro de la Izvorani, se apropie de 1.000.000 milion de Euro, din care SC Centrul Rivergate SRL din Bucuresti incasa pe anul 2007, URIASA SUMA de 763.852 Euro, pentru serviciul de paza al vilei.

Asta ,,afacere ” ! .

In concluzie, Alro, daca scoate la suprafata profitul real si nu l-ar mai disipa si externaliza sub diferite forme, ar avea un profit imens pentru care ar fi nevoita sa plateasca impozit statului roman si nu ar fi nevoie de alte facilitati din parte statului, chipurile pentru a nu intra in faliment.

Cele aratate mai sus, ar fi usor de observat de un Expert Financiar, daca ar studia cu atentie, documentele financiare ale Alro Slatina. Noi putem sa ajutam pentru indicarea cifrelor sensibile, care ar arata ca Alro nu este ,,use de biserica”.

Noi suntem siguri ca un control intern, al unor Institutii Abilitate , care cu ajutorul unor indicatii facute de NOI, ar reiesi HAOSUL, din GESTIUNEA Alro si declaratiile financiuare, ale SC Alro SA Slatina, care nu au coerenta, lucru care ar scoate in evidenta FALSURI GROSOLANE in declaratiile fiscale.

5. Alro, chiar daca ar opri hala 9, o face pentru a sensibiliza opinia publica si Clasa Poilitica HAMBARNISTA, dar nu spune ca Hala 9 are probleme tehnice dupa repornire si un consum mare de energie. Acest lucru, nu ar duce neaparat la disponibilizari, deoarece Alro are lipsa de personal la celelalte sectii de electroliza, iar lunar se pensioneaza de drept un numar destul de mare de muncitori . Din acest motiv consideram ca in 3-4 luni, Alro ar face din nou angajari de personal.

6.Oprirea Halei 9, ar fi un lucru bun pentru intreaga natiune si indirect pentru Alro, deoarece ar duce imediat la un surplus de 5-600 MW/h, in piata de energie, lucru ce ar duce imediat la ieftinirea curentului Electric, pe piata OPCOM, acoperind jumatate din productia ce nu o mai face Termocentrala Mintia, care a fost oprita de o clasa politica inconstienta si ASERVITA INTERESELOR STRAINE, care vor sa distruga si putinul de industrie ce a mai ramas in Romania si sa scape de concurenta, deoarece Romania are ce-a mai ieftina mana de lucru din Europa.

7.Pe langa NESIMTIREA de care da dovada, Dr. ING. Dobra Gheorghe, in calitate de director Genneral al SC ALRO SA Slatina, care are un Venit de NABAB, cerem publicarea de catre SC Alro SA, a primelor de productie, pentru activitate deosebita si valoarea tichetelor Cadou, oferite Presedintilor celor 4 sindicate protestatare si de Sindicatele acestora, din ultimii 10 ani, in conditiile in care, nici un presedinte de sindicat, nu a lucrat in productie. In timp ce muncitorii care au Concediu Medical, in loc sa primeasca Ajutor Social, conform drepturilor din Contractul Colectiv de Munca, nu isi primesc primele prevazute de C.C.M. Alro, aplicabil, IAR ,,JUSTITIA” ministrului PREDOIU (sluga docila a SC ALRO SA), din Tribunalul OLT, da sentinte pe banda rulanta, in favoarea ALRO, CU INCALCAREA LEGII, ultimul exemplu fiind sentinta nr.663/2021 din 16.Noiembrie 2021, data de Tribunalul Olt, in dosarul nr.1668/104/2021, motivata numai cu bazaconii, in mod mincinos, fara sa studieze documentele existente la dosar, fara a incuviinta probatoriu cerut de noi si fara respectarea art.41 alin 1 din CCM Alro, care era clar, ca prima trebuia acordata fiecarui salariat.

8.O SOLUTIE, recomandata de NOI, Guvernului Romaniei si Ministrului Energiei, ar fi sa isi repare greseala de anul trecut, cand au hotarat oprirea Termocentralei Mintia, din Hunedoara, pe motiv ca producea energie scumpa la pretul de 550 leiMW/h, iar dupa oprirea acesteia, pretul Energiei Electrice pe piata OPCOM, a EXPLODAT, ajungand la un pret de aproximativ 2350 lei/MW/h.

In concluzie, SOLUTIA pe care NOI o propunem, pentru rezolvarea problemei energetice, prin care populatia sa aibe din nou energie ieftina, iar toate firmele din Romania sa poata functiona si dezvolta, ar fi Repornirea Urgenta a Termocentralei Mintia, din Hunedoara, si aplicarea de alte masuri urgente.

Decizia de a implementa masurile de mai sus, sunt la indemana Guvernului Romaniei, avand in vedere ca majoritatea Societatilor Comerciale de productie a Energiei Electrice, sunt cu capital majoritar de stat, deci Guvernul Romaniei, poate lua orice alte masuri, de redresare a pietei energetice, care indirect ar duce la redresarea intregii industrii din Romania.

Suntem indignati ca BOGATASII LUMII, cer POMENI, pe banda rulanta, facand pe saracii, iar poporul sufera de frig si foame, pentru ca este condus de POLITICIENI, INCOMPERTENTI si PROFUND CORUPTI, care RASPUND LA COMENZI DIN AFARA TARII, sau IMPUSE de Corporatiile straine. Acestea au activitati Comerciale in tara noastra, jefuiesc acest popor, prin plata unor salarii derizorii si neplata impozitului pe profitul real, ce il externalizeaza prin diferite inginerii financiare. Aceste PORTITE FINANCIARE, sunt lasate de legiuitor, in legislatia de specialitate, la cererea acestor corporatii, care controleaza din umbra intreaga clasa politica din Romania .

Este pacat, ca o tara ca Romania, care detine capacitati de productie a Energiei Electrice, zacaminte de Gaze Naturale, Petrol si Carbune, sa fie nevoita ca prin practicarea de preturi imense pe piata, firme ca Azomures, Termocentrala Mintia, si multe alte firme, sa fie inchise. Astfel intreaga industrie are de suferit, iar zeci de mii de muncitori, sa ramana fara un loc de munca, singura solutie este sa ia calea pribegiei, muncind in alte state ale Europei si indirect sa participe la ridicarea PIB-ului acestor tari, unde este o lipsa acuta de forta de munca. Asta doar pentru ca aceste tari se folosesc din plin de Fondurile Europene, de care Romania nu este in stare sa se foloseasca, datorita faptului ca Politicienii nostrii, se cearta pentru interese propii, sau de grup si nu lucreaza in interesul poporului, care i-a ales, ca sa le reprezinte interesele si drepturile Constitutionale, pentru un trai mai bun.

In situatia in carte Guvernul Romaniei nu va tine cont de recomandarile noastre, vom demara proteste de amploare la Bucuresti, unde vom angrena un numar mare de cetateni, din toate sectoarele de activitate si categoriile sociale si vom cere solutionarea problemelor energetice, si nu numai, sau demisia intregii clase politice.

Sindicatul Solidaritatea Alro

Presedinte

Ioan Ion”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare