sursa foto:  cotidianul.ro

Operațiunea ‘Marea privatizare’! Guvernul Orban ar pregăti o adevărată lovitură

Guvernul Orban ar pregăti marea privatizare! După ce un ministru din Guvenrul Orban a vorbit despre companii de stat, cu pierderi uriașe, care ar putea fi privatizate sau chiar desființate, apar noi informații.

Florin Cîțu , ministrul Finanțelor, a declarat că statul nu ar mai trebui să plătească pierderile societăţilor pe care le deţine.

„Avem companii de stat cu care trebuie să decidem ce facem. Sunt multe dintre ele care cer bani de la buget. Le dăm subvenţii. În loc să le dăm subvenţii, poate putem să facem şcoli şi grădiniţe. În loc să dăm sute de milioane subvenţii unor companii care ar putea să fie private, privatizate sau care ar putea să nu mai fie”, a declarat Cîțu.

Sunt vizate de anunţul făcut de ministrul finanţelor, Florin Cîţu, mai multe companii de stat care au pierderi, printre care şi societăţi din subordinea Ministerului Transporturilor şi Comunicaţiilor, precum CFR Marfă, CFR Călători sau Poşta Română, scrie Antena3.ro.

Conform sursei citate, există voci care spun că, fără un management eficient, care să facă restructurări, companiile riscă să fie vândute pe preţuri de nimic.

„Cu alte cuvinte, dăm de pomană aceste acţiuni ale statului. Dacă vrem, totuşi, să privatizăm o companie, haideţi să încercăm, printr-un management performant, să o aducem la un echilibru, adică să nu aibă nicio datorie, nicio pierdere”, a declarat Dragoș Titea, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor.

La o zi după anunţul unei posibile privatizări, la conducerea CFR Călători a fost instalat fostul ministru tehnocrat al Transporturilor, Dan Costescu.

TAROM este o altă companie de stat care ar putea fi privatizată. De 11 ani compania zboară pe pierdere. Doar anul trecut gaura în bugetul companiei s-a ridicat la peste 182 de milioane de lei. Iar pierderile cumulate din ultimul deceniu depăşesc 3 miliarde de lei.

Pentru alte companii de stat, ministrul Finanţelor se gândeşte la listarea la bursă.

Întrebat dacă mai vrea să scoată pe bursă şi acţiunile altor companii de stat, cum ar fi CEC, Tarom, Compania Naţională Aeroporturi, Portul Constanţa, Florin Cîțu a spus că se limitează la CEC. „Dacă sunt şi alţi colegi care vor să facă altceva, e perfect”, a adăugat Cîțu.

De mai bine de zece ani, statul român n-a mai privatizat o companie. Oltchim, care era aproape de faliment, şi Electrica sunt ultimele pe care statul le-a vândut în perioada 2008-2010.

Vezi și

Dumitru Coarnă, ‘ultimatum’ pentru Traian Berbeceanu și Marcel Vela: ‘În timp util’

Hellvig ambasador în locul lui Maior? ‘ceva este putred’ în sistem

Vești pentru toți românii! Începând cu luna februarie se acordă un nou tip de pensie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare