Opinie: De ce amână, de fapt, Klaus Iohannis răspunsul pentru numirea Olguței Vasilescu

De câteva luni, e război total între fosta șefă a Muncii, Olguța Vasilescu, și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a tot respins cererea premierului Viorica Dăncilă de a o readuce în Executiv pe Vasilescu.

Acum,  Olguța Vasilescu așteaptă un nou răspuns din partea președintelui Klaus Iohannis, în privința numirii sale în fruntea Ministerului Dezvoltării.

După cum vă spuneam și ieri, AICI, în mod normal, șeful statului nu ar mai avea motive să o respingă, dacă dosarul înaintat de Dăncilă este complet.

„Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora „în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale”, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane, constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, preciza președintele Klaus Iohannis în ultima scrisoare adresată Vioricăi Dăncilă, referitoare la propunerile de numire în funcțiile de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice și de ministru al Transporturilor.

Mai mult, președintele Iohannis a utilizat și varianta respingerii pe criteriu de corespundere a persoanei, eliminând și acest as din mânecă.

Klaus Iohannis a refuzat-o pe criterii de corespunderea persoanei, când Lia Olguța Vasilescu a fost propusă la Ministerul Transporturilor, iar legea nu-i permite să o folosească și a doua oară, conform Deciziei CCR nr.98/2008, așa cum a reținut Curtea la 19 decembrie 2018.

Astfel, singura soluție a șefului statului ar fi să invoce, din nou, faptul că a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, prevăzute de dispozițiile art.2 din Legea nr.90/2001, conform cărora „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.4 alin.(1)”, conform Deciziei CCR nr.356/2007, reiterată de Curtea Constituțională la 19 decembrie 2018.

Iată pasajul din Decizia CCR nr. 875/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 1093 din 21.12.2018, care probează cele precizate anterior:

„85. Cu privire la refuzul Președintelui de numire în funcția de membru al Guvernului, la propunerea prim-ministrului, Curtea reține că, potrivit Deciziei nr.356/2007, Președintele are dreptul de a refuza, motivat, numirea propusă, ori de câte ori constată că nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, prevăzute de dispozițiile art.2 din Legea nr.90/2001, conform cărora „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.4 alin.(1).” Totodată, potrivit Deciziei nr.98/2008, Președintele poate refuza, motivat, o singură dată pe criterii ce țin de corespunderea persoanei în funcția propusă.

Președintele României nu are dreptul la o proprie opțiune în cadrul mecanismului constituțional de numire existent; la rândul său, prim-ministrul nu poate reitera propunerea de numire în funcția de ministru, în sensul că nu poate indica aceeași persoană pentru aceeași funcție, la același minister”.

Așadar, oare ce va face Klaus Iohannis în privința Olguței Vasilescu, dacă dosarul trimis de Dăncilă este complet, iar legea nu-i permite să mai invoce, încă o dată, criteriul corespunderii?

Vezi și EXCLUSIV Detaliu neștiut despre operația lui Mihai Bobonete: Suma pe care a plătit-o actorul pentru intervenția chirurgicală suferită

Klaus Iohannis s-a dat de gol! Semnalul că o va accepta pe Olguța Vasilescu în Guvern (analiză)

SURSE Dezvăluire-bombă din interiorul ANPC! ‘Lupul paznic la oi’ – Ce vânzări ilegale s-ar face

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare