Opinie: Lecția de manual dată de Poliția Capitalei, în cazul uciderii lui Emi Pian

Marea majorite a românilor s-a arătat revoltată de modul în care Ministerul de Interne, prin Poliția Capitalei, a gestionat cazul uciderii lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, unul dintre liderii clanului Duduianu. În fond, s-a criticat modul în care polițiștii și jandarmii au acționat la priveghiul și la înmormântarea lui Emi Pian. Până acum, m-am abținut să comentez acest aspect. Oare ar fi fost mai bună o intervenție în forță a oamenilor legii, să-i împrăștie cu gaze lacrimogene pe cei veniți să-l plângă pe Emi Pian? Sincer, nu cred că asta era soluția, nu cred că forța în exces și abuzul de putere ar fi rezolvat situația. Ba chiar, ar fi înrăutățit-o, pentru că violența naște violență.

S-a mai spus că polițiștii păzesc clanurile bucureștene și că au greșit că au avut dispozitive plasate la casa lui Mototolea, din Rahova, dar și în Colentina, la domiciliul celor din clanul Rinu. Supravegherea și filajul grupărilor infracționale intră în atribuțiile Poliției. Așadar, unde s-a greșit?

În plus, am fi putut asista la o răzbunare din partea clanului Duduianu, ceea ce nu i-ar fi afectat doar pe cei din clanul Rinu, ci și pe oamenii nevinovați, cetățeanul de rând care locuiește în aceeași zonă.
Așadar, din nou, din punctul meu de vedere Poliția Capitalei a procedat corect.

Unde s-a greșit? S-a greșit când șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, s-a dus acasă la familia lui Emi Pian, s-a greșit când oamenilor de rând le-a fost interzis accesul în cimitir, pentru că era înmormântat fiul lui Nicolae Duduianu. Dar, per ansamblu, Ministerul de Interne a gestionat corect situația.

Duduienii s-au dus după fenta Poliției

Mai mult, după răsturnarea de situație de astăzi, când doi dintre frații lui Emi Pian, anume Ciprian Pian și Grațian Pian, au ajuns să fie suspectați de tentativă de omor, putem concluziona că întrega operațiune din ultimele zile a fost una clasică din manualul polițistului.

Practic, în timp ce-i anchetau, pentru a se asigura că-i vor prinde și nu vor părăsi țara, polițiștii au colaborat cu cei din clanul Duduianu. I-au ținut aproape – cum se zice.

Iar, după trei zile de la înmormântarea lui Emi Pian, Grațian și Ciprian Pian riscă să fie reținuți pentru tentativă de omor.

În concluzie, dacă te păzește Poliția și nu ești vreun demnitar, ai mare grijă, mâine s-ar putea să fii tu cel reținut!

Eugen DINU

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare