sursa foto:  Business24.ro

Otilia Nuțu, expert în Energie: ‘E puțin exagerat să spunem că ne-am asigurat independența de gazele rusești. Am eliminat o barieră administrativă în calea investițiilor din Marea Neagră’

Specialista în energie, Otilia Nuțu, de la Expert Forum România,  a explicat că a spune că ne-am asigurat independența de gazele rusești este „puțin exagerat”. Specialista în energie subliniază că „doar am eliminat o barieră administrativă în calea investițiilor din Marea Neagră”.

 

„Mi se pare puțin exagerat. Practic, doar am eliminat o barieră administrativă în calea investițiilor din Marea Neagră. Asta înseamnă că trebuie să așteptăm ca investitorii, în specialul în Neptun Deep, să ia decizia de investiție”, a spus Otilia Nuțu la Europa FM.

Otilia Nuțu: Investiția se referă la 2 proiecte în Marea Neagră, unul mai simplu în care gazele nu sunt la adâncime și unul mai complex pentru care avem nevoie de tehnologie complexă

Specialista în energie spune că această decizie de investiție se referă la două proiecte: primul este mult mai simplu și gazele nu sunt la mare adâncime, iar celălalt este mult mai mare și este un proiect mult mai complex pentru care vom avea nevoie și de echipamente mult mai complexe, costul fiind mult mai mare.

„Vorbim de două proiecte aici: unul este exploatarea celor de la Black Sea Oil&Gas – acel proiect este destul de avansat, adică s-a terminat perioada de investiție și acum gazul acela trebuie să intre în piață.

Vorbim, însă, separat de acesta despre un proiect mult mai mare – acel Neptun Deep. Erau inițial Petrom și Exon și acum partea lui Exon a fost cumpărată de Romgaz și care încă nu s-a construit. Adică s-a făcut doar explorarea, iar exploatarea ar urma să fie făcută după ce se fac investițiile propriu-zise”, a spus Otilia Nuțu la Europa FM.

Otilia Nuțu: Dacă primul proiect a fost de 600 de milioane de euro, acesta este de aproximativ 4 miliarde de euro

„Sunt două proiecte diferite: primul este mult mai simplu și gazele nu sunt la mare adâncime, iar celălalt este mult mai mare și este un proiect mult mai complex pentru care vom avea nevoie și de echipamente mult mai complexe și costul este mult mai mare. Adică dacă primul proiect a fost de 600 de milioane de euro, acesta este de aproximativ 4 miliarde – deci este o investiție mult mai importantă”, a spus Otilia Nuțu la Europa FM.

„Trebuie să avem o oarecare modestie în așteptări. Vorbim despre niște cantități de gaze care ar fi echivalentul consumului României pe 6-7-8 ani, nu mai mult de atât. Și ar însemna că ne reducem importurile pe care le avem. Azi noi mai avem o producție onshore care este de foarte mulți ani de zile și care este într-o scădere destul de puternică în ultimii ani. Adică exploatările onshore ale Petrom anul acesta scad cu 7%. Romgaz și-a redus și el producția cu 1% în primul trimestru al acestui an din cauză că acele zăcăminte se epuizează. Deci avem o scădere a producției interne pe depozitele care sunt exploatate acum și vor intra în piață aceste cantități suplimentare de gaze”, a mai spus Otilia Nuțu, conform europafm.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare