sursa foto:  click.ro

Peste 17.000 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie! Până când este valabilă ordonanța care oferă acest drept

17.457 de români și-au cumpărat vechimea în muncă pentru a beneficia de pensie până în acest moment. Dintre solicitanții care vor să-şi completeze stagiul, mare parte sunt cei care au lucrat în străinătate fără contract de muncă. De reţinut este faptul că ordonanţa care oferă acest drept este valabilă până pe 31 august 2023, scrie bizbrașov.ro

 

 

 

 

Preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a punctat la postul de televiziune Antena3, câteva lucruri de interes pentru cei care vor să îşi completeze anii necesari obţinerii pensiei.

„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.

Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Pentru a cumpăra vechime în muncă trebuie să depuneți o cerere la Casa de Pensii, alături de o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere. În declarație menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

Contribuția de asigurări sociale este de 25 % și se achită la suma pe care vrem să o asigurăm, adică salariul pe care vrem sau îl avem în momentul de față.

La salariul minim pe economie se plătește suma de 635 de lei pe lună. În funcție de perioada pe care vrem să o achităm, achităm această contribuție de asigurări sociale pentru a ieși la pensie, scrie antena3.ro

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare