steagul Uniunii Europene

sursa foto:  Pexels

Planul Uniunii Europene pentru România. Ce urmează să se întâmple cu producția din agricultură

Vineri, 1 martie, Comisia Europeană a aprobat un plan al Uniunii Europene pentru agricultura din România. Nu mai puțin de 164 de milioane de euro vor fi investite. Schema de ajutor a fost stabilită prin Cadrul temporar de criză.

Potrivit datelor transmise de Comisia Europeană, schema de ajutor va consta în sume limitate de ajutor, care vor fi date prin subvenții ale dobânzii la împrumuturi. Vor putea beneficia de bani producătorii agricoli care riscă, în aceste momente, să-și piardă banii din cauza dificultăților provocate de războiul dintre Rusia și Ucraina.

„În cadrul schemei, ajutorul va consta în sume limitate de ajutor sub formă de subvenții ale dobânzii la împrumuturi. Măsura va fi deschisă producătorilor agricoli care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Comisia Europeană.

Așadar, producția din agricultură va fi sprijinită financiar, cel puțin până în anul 2025.

Câți bani din partea Uniunii Europene, către România

Agricultorii români pot primi până la 280.000 de euro pentru o singură persoană. Banii vor fi virați până la data de 30 iunie 2024 din vin din bugetul Uniunii Europene. Ajutoarele au ca scop regenerarea economiei României.

„În special, în cadrul schemei românești, ajutorul nu va depăși 280.000 EUR per beneficiar și sumele vor fi acordate până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că sistemul este necesar, adecvat și proporțional pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul ( 3) litera (b). TFUE și condițiile stabilite în cadrul temporar de criză și tranziție. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a transmis Comisia Europeană.

CITEȘTE ȘI: Se dorește înființarea armatei Uniunii Europene! Ministrul de externe italian: Dacă vrem să fim apărători ai păcii în lume, avem nevoie de o armată europeană

Agricultorii vor primi ajutoare până în 2025

Pe data de 20 noiembrie 2023, membrii Uniunii Europene au modificat Cadrul temporar de criză și tranziție. Schimbarea a venit în urma unei consultări care a avut loc pe data de 6 noiembrie 2023, cu statele membre. Comisia a decis prelungirea limitată a dispozițiilor care permit țărilor implicate, printre care și România, să primească mai multe tipuri de ajutoare, printre care se numără:

  • ajutor de încălzire;
  • ajutor pentru facturile de energie;
  • ajutoare pentru agricultori.

De asemenea, precizăm că pe data de 23 martie 2022, Comisia Europeană a stabilit că la nivelul Uniunii Europene trebuie să existe un cadru prin care țările cu mai multe posibilități să le ajute pe cele care au fost afectate de conflict.

CITEȘTE ȘI: Victorie pentru români! Cetățenii vor putea cere despăgubiri! Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au semnat acordul

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare