sursa foto:  realitateaoltului.ro

EXCLUSIV Situație halucinantă în mandatul lui Lucian Bode la MAI! După ce șeful Internelor a anulat concursul, Poliția Capitalei stă de 4 luni fără director general!

Dezvăluire Bugetul.ro. De patru luni, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București nu are director general, după ce în luna ianuarie Ministerul Afacerilor Interne, instituție în fruntea căreia se află ministrul Lucian Bode, a sistat concursul pentru ocuparea funcției.

În acest moment, Poliția Capitalei nu are director general, a precizat, pentru Bugetul.ro, Inspectoratul General al Poliției Române.

Motivul? Comisarului-șef Bogdan Berechet i-a expirat, în luna ianuarie, cea de-a doua împuternicire la șefia Poliției Capitalei. Astfel, conform legislației în vigoare, după expirarea celei de-a doua împuterniciri, trebuia organizat un concurs pentru ocuparea funcției, lucru care nu s-a întâmplat, dat fiind că în ianuarie Ministerul de Interne a sistat concursul.

Paradoxal, același Bogdan Berechet se află la cârma Poliției Capitalei și acum, dat fiind că a fost împuternicit director general-adjunct, iar în absența unui director general ocupă temporar atribuțiile șefului DGPMB. Această situație „temporară” s-a tot prelungit din ianuarie și până în prezent.

IGPR, pentru Bugetul.ro: „Postul de director general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este vacant”

La solicitarea dumneavoastră adresată Inspectoratului General al Poliției Române – Centrul de Informare şi Relaţii Publice, vă comunicăm următoarele:

În prezent, postul de director general al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este vacant.

Menționăm că, domnul comisar-șef de poliție Bogdan Alexandru BERECHET, împuternicit director general adjunct al D.G.P.M.B, în temeiul art. 27^15 din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, conform fișei postului, asigură temporar îndeplinirea atribuțiilor funcţiei de director general la aceeaşi unitate, respectiv Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, pe perioada în care postul este vacant”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Biroul de Presă al IGPR.

Ce spune LEGEA

Conform Articolului 27^16, alin. (1) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, un polițist poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului.

Practic, un polițist poate fi împuternicit timp de două mandate a câte 6 luni într-o funcție, iar apoi nu poate ocupa funcția respectivă decât prin concurs.

Cu toate acestea, comisarul-șef Bogdan Berechet, după cum ne-a transmis IGPR, ocupă și azi atribuțiile directorului general al Poliției Capitalei. Așadar, dacă mai trec două luni, putem spune că  Berechet are trei mandate consecutive la șefia Poliției Capitalei.

La alineatul (2) al Articolului 27^16 din Legea nr. 360/2020 se precizează că „în cazul postului de conducere temporar vacant, împuternicirea se poate dispune până la încetarea situației care a condus la vacantarea temporară a postului”.

Potrivit Articolului 27^15:

– împuternicirea reprezintă exercitarea cu caracter temporar a atribuțiilor unei funcții de conducere, pe un post vacant sau pe un post temporar vacant al cărui titular este împuternicit pe o altă funcție de conducere ori nu este prezent în unitate mai mult de 30 de zile calendaristice consecutiv, cu excepția perioadei concediului de odihnă.

– poate fi împuternicit polițistul care îndeplinește condițiile de studii prevăzute în fișa postului, nu este cercetat disciplinar sau nu se află sub efectul unei sancțiuni disciplinare.

– pe perioada împuternicirii, polițistul beneficiază, după caz, și de drepturile care se cuvin polițistului detașat.

Vezi și După ce Bugetul.ro l-a dat în vileag pe polițistul care s-a dus la pensat, un greu din Poliție spune adevărul: Nu se va întâmpla nimic!

Amintim că șeful destituit al Poliției Centrul Vechi, comisarul Cristian Ghica, l-a acuzat pe Bogdan Berechet că ocupă ilegal funcția de șef al Poliției Capitalei, apreciind că acesta din urmă „a fost numit/desemnat să îndeplinească atribuțiile directorului general, în disprețul total al legii 360/2002 și nu numai”.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare