sursa foto:  globalmeatnews.com

Posibil aliat al intereselor chinezești în Ministerul Transporturilor din România

Fostul director CNAB, actualmente secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu a fost consultant în România pentru compania Inspur Shandong Group din China, controlată de Partidul Comunist Chinez. Acum, interesele economice chinezești pot intra în Aeroportul București, printr-o filieră franceză care intenționează să preia parte din spațiile comerciale. Informația este prezentată într-o anchetă a publicației Newsweek.ro.

În viitorul apropiat, contractul pe 10 ani încheiat între o firmă românească, Millenium Pro Design SRL în asociere cu Heinemman din Germania va expira. Miza: afaceri de aproximativ 200 de milioane de euro. Expirarea contractului ar putea aduce la masă un nou jucător, Lagardère Travel Retail, companie franceză în care controlul exprimat de acțiunile chinezești crește. Este vorba despre jd.com, cel mai mare retailer online din China, rivalul Alibaba, și China Jianjyn Investment (JIC), un fond de investiții al statului chinez.

Mai mult decât atât, Lagardere Travel Retail a semnat un acord de cooperare, în 2022, cu China National Service Cooperation (CNSC). Grupul francez, cu interese economice mari în Compania Națională Aeroporturi București, pierde controlul în favoarea companiilor chinezești.

Un posibil aliat al intereselor economice chinezești se află într-o poziție de control în cadrul Ministerului Transporturilor, principalul acționar al Aeroportului București. Bogdan Mîndrescu, actualmente secretar de stat în MT, a fost chiar director la Otopeni pe timpul mandatului fostului ministru al transporturilor Felix Stroe. De altfel, surse din anturajul PSD spun că Mîndrescu ar fi chiar finul lui Stroe. Posibilitatea ca firmele chinezești să intre, prin infiltrare, în CNAB, un punct strategic pentru România, devine tot mai probabilă.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare