sursa foto:  news.ro

Predicție pentru un nou mare cutremur în România, similar celui din 1977! În ce an ar putea avea loc

Primul cutremur puternic în România a avut loc în anul 1599, în timpul lui Mihai Viteazul în ziua de 4 martie.

Directorul Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica, a estimat, luni, anul în care s-ar putea produce în România un cutremur  de magnitudinea celui din 1977. Acesta trage semnalul de alarmă și spune că administraţiile trebuie să ia măsuri privind consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Un cutremur ar fi devastator în București

Dacă în acest moment s-ar produce un cutremur în București, ar fi devastator. În prezent, t sunt aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic, însă doar acestea au fost expertizate, în realitate numărul lor fiind mult mai mare.

Sute de oameni ar rămâne printre dărămături dacă vom avea de-a face cu un cutremur major. Mulți români nu știu cum să reacționeze în cazul unui cutremur, cu toate că autorităţile încearcă să pregătească cetăţenii. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are inclusiv un site, unde putem găsi indicaţii exacte, nutremurlacutremur.ro.

Cât de pregătite sunt autoritățile

În urmă cu ceva timp, , şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost întrebat cât sunt de pregătite autoritățile să intervină în caz de cutremur.

„Mult mai bine decât înainte dar nu suficient de bine cât ne-am dori”, a precizat acesta.

Citește și: Cel mai mare cutremur din 2024 în România! Seismul a depășit 4 grade pe scara Richter

Când ar putea avea loc un cutremur major în România

Directorul Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica  spune că țara nu va fi afectată de un cutremur de aceeași magnitudine cu cel din 1977 până în anul 2040.

În ciuda acestei vești liniștitoare, Noica a subliniat că administraţiile trebuie să ia măsuri privind consolidarea clădirilor cu risc seismic.

„Am făcut o istorie a cutremurelor de-a lungul timpului. Primul cutremur, în 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc în ziua de 4 martie şi, după aceea, o serie întreagă de date. Ce am constatat? Noi vorbim că la 40 de ani se va produce cutremur. Se vede că au fost cutremure în 1940 şi în 1977. Deci, s-au produs aceste două cutremure. Întorcându-ne în timp avem 1802 – 1838, marele cutremur care a dărâmat Spitalul Colţea, tot aşa, la 37 de ani. Între aceste grupe, la 70 de ani, 80 de ani, se produc aceste cutremure.

De aceea, afirm că un astfel de cutremur, de tăria celui din 1977, nu va fi înainte de 2040. Dar, încerc să spun cât mai puţin acest lucru, pentru ca administraţiile să înţeleagă că trebuie să facem ceva”, a explicat Noica, în cadrul dezbaterii „Cât de pregătită este România la un nou cutremur?”, organizată de Academia Română şi Curtea de Conturi a României.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare