sursa foto:  digi24.ro

Premierul Ludovic Orban iese la rampă! Cauza dezastrului înregistrat luni

Premierul Ludovic Orban a ieșit la rampă luni, după dezastrul înregistrat pe piața valutară.

Șeful Executivului a declarat, luni, că deficitul comercial pune presiune pe cursul de schimb şi duce la erodarea leului în raport cu euro, proces ce se întâmplă de când a venit PSD la guvernare.

Mai mult, conform lui Orban, procesul poate fi stopat prin reechilibrarea anumitor factori.

„Întotdeauna cursul de schimb este un rezultat al unei situaţii economice. Atât timp cât există un deficit comercial de aproape 18 miliarde de euro, iar deficitul comercial a crescut an de an, în 2017, 2018, 2019, datorită unei politici de nestimulare a volumului de servicii şi produse realizate intern şi în acelaşi timp, de stimulare a unei cereri, prin creşteri artificiale de venit, care nu au în spate realitatea economică, s-a adâncit acest deficit comercial. Acest deficit comercial normal că pune o presiune foarte mare asupra cursului de schimb şi duce la o erodare, erodarea leului în raport cu euro este un proces care se întâmplă de când a venit PSD la guvernare”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul a vorbit şi despre cum poate fi stopat acest proces de erodare al leului.

„Nu poate fi stopat decât în măsura în care se reechilibrează mai mulţi factori: balanţa comericală, se reface echilibrul bugetar, pentru că inclusiv creşeterea deficitului bugetare generează o presiune suplimentară asupra cursului de schimb şi oricât poate BNR să intervină în susţinerea leului, până la urmă, există o tendinţă ca să ducă spre realitatea economică”, a precizat Orban.

Luni, euro a urcat la un nivel istoric, moneda europeană fiind cotat la 4,7729 de lei per unitate.

Vezi și

Ministrul de Interne a început execuțiile! Pe cine a dat afară Marcel Vela și de ce

Solicitare urgentă către Guvernul Orban! Se cere modificarea proiectului care urcă vârsta de pensionare la 75 de ani

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Greșeala comisă de Ludovic Orban

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare