sursa foto:  zf.ro

Președintele ANOFM: ‘De multe ori angajatorii calculează greșit suma solicitată pentru șomajul tehnic’

În multe din cererile de indemnizaţii de șomaj tehnic transmise de angajatori către agenţiile judeţene sunt calculate incorect sumele solicitate pentru angajaţi, iar plata banilor se va face cu prioritate către angajatorii care completează corect solicitările, a declarat, vineri, preşedintele Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Victor Picu.

 

Acesta a explicat că de miercuri până vineri ANOFM a primit cereri de şomaj tehnic pentru aproximativ 240.000 de salariaţi.

„Începând cu data de 1 aprilie, dimineaţa, la prima oră, am primit solicitări pentru plata şomajului tehnic la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Până astăzi au fost depuse peste 25.000 de cereri, pentru aproximativ 240.000 de salariaţi, iar din domeniile care se evidenţiază, pentru care au fost depuse aceste cereri, sunt industria prelucrătoare şi HoReCa. Dintre toate judeţele ţării, judeţul Cluj a avut o frecvenţă foarte mare de depunere a acestor solicitări, cele mai multe sunt depuse în judeţul Cluj, pentru peste 30.000 de salariaţi”, a subliniat Victor Picu, într-o conferinţă de presă online.

 

Acesta a atras atenţia că indemnizaţia de şomaj pentru luna martie acoperă perioada începând de la data de 16 martie, adică de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă, şi până la sfârşitul lunii.

 

„După ce am analizat în aceste două zile documentele care au fost depuse a reieşit că calculul pentru suma solicitată este de multe ori greşit. Se solicită mai mult decât un calcul care este făcut conform OUG 30 şi 32.

Această greşeală pleacă de la faptul că calculul se face nu de la data suspendării contractului, ci de la data de 16 martie, chiar dacă contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea indemnizaţiei se face pentru o lună întreagă, deşi plata trebuie făcută la 1 aprilie pentru luna martie, deci este o fracţie dintr-un salariu, nu un salariu întreg”, a explicat Picu.

 

De asemenea, preşedintele ANOFM a subliniat că indemnizaţiile calculate corect vor primi banii înaintea solicitărilor completate incorect.

 

„Toată durata procesării acestor documente ţine şi de corectitudinea datelor, motiv pentru care subliniez că în momentul în care datele sunt completate incorect, procesarea datelor se face mai greu, iar plata se va face cu prioritate pentru cei care depun documentele în conformitate cu ordonanţa 30 şi cu ordonanţa 32. (…)

Sunt angajatori care solicită fonduri pentru salariaţii care nu au încă contractul de muncă suspendat, iar pe această cale îndemn toţi angajatorii să se preocupe în mod direct de verificarea contractelor, dacă au fost notificate în Revisal”, a mai spus şeful ANOFM.

 

Nu în ultimul rând, Picu a recomandat angajatorilor să folosească platforma creată de Guvern pentru transmiterea cererilor de şomaj tehnic.

 

„Pentru a depune mult mai uşor în format electronic, Guvernul României a pus la dispoziţie o platformă, aici.gov.ro, iar acolo se pot depune documentele, se pot descărca fişierele pentru a fi depuse documentele într-un format care să uşureze munca şi calculul angajatorilor pentru sumele prevăzute.

Totodată, stăm la dispoziţia angajatorilor, dar şi a angajaţilor, cu un call-center care este funcţional încă de săptămâna trecută, pentru a ajuta să depună aceste solicitări în mod corect la AJOFM-uri în format electronic. Transmit tuturor beneficiarilor, şi angajatori şi angajaţi, că AJOFM-urile lucrează la capacitate maximă pentru ca plăţile să fie efectuate în cel mai scurt timp cu putinţă”, a adăugat Victor Picu, conform Agerpres.ro

Vezi și:

Ne mai putem proteja cadrele medicale de noul coronavirus sau totul este pierdut?

Medicii români au interzis! Motivul pentru care nu se poate prescrie tratamentul pentru COVID-19

Document din interior: Se cere identificarea firmelor de pompe funebre, în vederea coordonării în caz de decese multiple

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare