sursa foto:  Thomas Lohnes/AFP Pool/dpa

Președintele BCE, Christine Lagarde, despre criptomonede: ‘Nu valorează nimic, nu se bazează pe nimic, nu există niciun activ suport care să acționeze ca o ancoră de siguranță’

Șeful Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat despre criptomonede că „nu se bazează pe nimic” și că ar trebui reglementate pentru ca oamenii să nu-și piardă economiile de o viață cu astfel de speculații.

 

Lagarde a declarat că este îngrijorată pentru oamenii „care nu înțeleg riscurile, care vor pierde totul și care vor fi teribil de dezamăgiți, motiv pentru care cred că ar trebui să fie reglementate”.

Comentariile vin pe fondul unor vremuri agitate pentru piețele cripto, monedele digitale Bitcoin și Ether scăzând cu 50% față de vârful de anul trecut. În același timp, clasa de active se confruntă cu o examinare mai strictă din partea autorităților de reglementare, îngrijorate de pericolele pe care le poate reprezenta pentru sistemul financiar mai larg.

Lagarde a declarat că este sceptică în ceea ce privește valoarea cripto, punând-o în contrast cu euro digital al BCE – un proiect care ar putea deveni realitate în următorii patru ani.

„După umila mea părere criptomonezile nu valorează nimic, nu se bazează pe nimic, nu există niciun activ suport care să acționeze ca o ancoră de siguranță”, a spus ea.

„În ziua în care vom avea moneda digitală a băncii centrale, orice euro digital, voi garanta că banca centrală va fi în spatele ei și cred că este foarte diferită de multe dintre aceste lucruri”, a spus Lagarde.

Alți oficiali ai BCE și-au exprimat deja îngrijorarea. Unul dintre aceștia este Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv, care a declarat în aprilie că cripto-activele „creează un nou Vest Sălbatic” și a făcut o paralelă cu criza creditelor ipotecare din 2008.

Lagarde a declarat că nu deține ea însăși niciun fel de criptoactive, deoarece „vreau să pun în practică ceea ce predic”. Dar ea le urmărește „foarte atent”, deoarece unul dintre fiii săi a investit – împotriva sfatului ei. „Este un om liber”, a mai spus ea.

Criptomonedele și-au reluat luni scăderea, iar Bitcoin a coborât din nou sub 30.000 de dolari, piețele globale de acțiuni rămânând sub presiune. 

Cea mai mare criptomonedă a scăzut cu până la 6,2% și se tranzacționa la 29.835 de dolari la ora 16:54 la New York. Alte token-uri, inclusiv Ether și Avalanche, au fost și ele pe minus. Acțiunile americane au scăzut, investitorii evaluând cele mai recente semne de slăbiciune economică din SUA și China.

În general, însă, piețele de active digitale erau încă mai calme în comparație cu cele mai mari turbulențe de săptămâna trecută, cauzate de prăbușirea stablecoin-ului TerraUSD, UST. Luni, tokenul DEI al Deus Finance a pierdut legătura cu dolarul, deși avea o valoare de piață de numai aproximativ 63,5 milioane de dolari, față de aproximativ 18 miliarde de dolari pentru UST.

„Cred că va continua să se tranzacționeze cu piața de acțiuni și cu activele de risc”, a declarat David Donabedian, director de investiții la CIBC Private Wealth Management. „Aceasta este marea minciună care a fost demascată și anume ideea că este o nouă clasă de active care va ajuta la diversificarea portofoliului, idee care a fost spulberată”, conform dcbussines.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare