sursa foto:  Hans Punz / APA / dpa

Președintele Bulgariei reacționează: Un Schengen aerian și condițiile Austriei sunt inacceptabile pentru Sofia

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a avut o primă reacție la informația că Austria este de acord cu un Schengen aerian pentru România și Bulgaria.

Rumen Radev consideră un Schengen aerian și condițiile Austriei sunt inacceptabile pentru Sofia, conform RADOR România, care citează MEDIAPOOL.

„Pentru țara noastră, este deosebit de importantă și deschiderea granițelor terestre din spațiul Schengen, nu doar a celor aeriene, așa cum au admis că ar fi posibil de anul viitor Țările de Jos și Austria, cei mai înverșunați oponenți ai intrării țării noastre în spațiul european de liberă circulație”, a comentat președintele Bulgariei, Rumen Radev, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la informațiile din ziarul „Kurier” că Viena este dispusă să lase Bulgaria și România să intre în Schengen, dar numai cu spațiul aerian.

Ulterior, și premierul bulgar Nikolai Denkov a definit drept inacceptabile condițiile, despre care au apărut în presă informații că Viena le va pune Bulgariei și României doar pentru deschiderea spațiului aerian Schengen pentru cele două țări. Condițiile Austriei pentru acordarea acceptului sunt o creștere de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria cu bani de la UE, consolidarea controlului la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România, precum și ca ambele țări să accepte solicitanți de azil afgani și sirieni.

Denkov: Nu pot exista reguli suplimentare pentru Sofia și București

„Nu am discutat niciodată intrarea noastră în Schengen în acest fel și nu este acceptabilă așa cum este definită. Nu este acceptabilă introducerea unor reguli suplimentare pentru Bulgaria și România. Ideea este să respectăm regulile regulamentului european, pe care noi și acum le îndeplinim. Dacă cineva dorește reguli specifice pentru Bulgaria, acest lucru este categoric inacceptabil”, a declarat prim-ministrul pentru postul bTV.

„Noi suntem deschiși pentru creșterea securității la frontiere și acum lucrăm cu serviciile austriece și olandeze. Pentru primirea refugiaților, vom lucra conform regulilor europene”, a spus premierul bulgar și a citat date conform cărora încercările de trecere a frontierelor europene au scăzut de mai multe ori în ultimele luni, iar acest lucru este evident pentru toată lumea.

Radev: Intrarea noastră trebuie să fie completă

Potrivit șefului statului, intrarea Bulgariei în așa-numitul Schengen aerian este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți pentru ca eticheta „Bulgaria este deja în Schengen” să nu rămână, iar intararea în spațiu să fie deplină. Economiștii de la Sofia au mai comentat că intrarea în Schengen doar pe calea aerului nu aduce beneficii Bulgariei. Turiștii vor avea de câștigat, dar nu economia, cred ei.

https://www.mediapool.bg/vazdushen-shengen-i-usloviyata-na-avstriya-sa-nepriemlivi-za-sofiya-news354160.html
Traducerea: Mirela Petrescu/ RADOR RADIO România

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare