energie electrica 605x 88165800

sursa foto:  economica.net

Președintele Centrului Român al Energiei, despre actualul boom al fotovotaicelor: ‘O să vină o super calmare după goana aceasta de regenerabile. O să se constate că nu e atât de simplu’

Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei (CRE), fondator al grupului Adrem, a declarat că temerile privind viitorul gazului în România sunt nefondate, vom avea nevoie de el încă cel puțin 20 de ani, iar faptul că România va fi un poducătpr mare îi va conferi un avantaj de negociere.

 

Corneliu Bodea a precizat despre energia produsă de panourile fotovoltaice ”o să vină o super calmare după goana aceasta de regenerabile după 2030, pentru că o să se constate că nu e atât de simplu”.

Omul de afaceri spune foarte clar că regenerabilul își va atinge limitele și că gaziul va fi folosit fără dubii în următoarele două decenii.

“Eu cred că în următorii 20 de ani nu va fi nici un fel de problemă legată de a produce, a avea gaz și a nu ști ce să faci cu el. De ce? În primul rând, cu toată scăderea consumului, industria va continua să consume, îngrășământul așa se produce, plus că vor începe și proiectele cu hidrogenul.

Scăderea va fi din consumul casnic, încet-încet, pentru că din 2029 nu vei mai avea voie să consumi (se discută ca, din 2029, vânzarea centralelor de apartament pe gaze să fie interzisă în UE – n.red.), dar sunt unele instalații pe care nu ți le nimeni dă jos și vei consuma în continuare. Va mai dura 10 ani până când stocul care există va ieși, și nu va dispărea. Deci, industria va merge, consumul populației va scădea”, spune Bodea.

Omul de afaceri spune că actualul boom al fotovotaicelor se va opri la un moment dat, nu foarte departe.

Din estimările mele, o să vină o super calmare după goana aceasta de regenerabile după 2030, pentru că o să se constate că nu e atât de simplu. Nu poți echilibra sistemele energetice oricât de mult ți-ai dori, și cu inteligența artificială, și cu tot ce se mai inventează, tot ai nevoie de ceva care să suplinească momentele când nu e soare și nu bate vântul.(….) Eu nu cred în hidrogen ca o soluție pe termen scurt, adică 10-15 ani, poate nici pe termen mai lung. Deci, nu văd de unde ar veni această sursă care să compenseze. Eu cred că atunci când ne vom apropia de 50%-50% consum final – regenerabil cu alte surse, lucrurile se vor calma puternic, pe partea de regenerabile”, afirmă Bodea, care arată de ce avem nevoie de gaz, conform economica.net.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare