sursa foto:  monitorulapararii.ro

Primul semn că armata lui Vladimir Putin ar putea pierde războiul din Ucraina. Forțele armate ucrainene au stabilizat situația din zona orașului Bahmut

Lovitură dură pentru Vladimir Putin! Situația de pe frontul din Ucraina se schimbă de la o zi la alta.

 

Şeful Statului major al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că trupele sale au reuşit să ”stabilizeze” situaţia din zona oraşului Bahmut, epicentrul luptelor contra forţelor ruse din estul Ucrainei.

 

Acest oraş, care avea 70.000 de locuitori înaintea începerii invaziei ruse în Ucraina la finalul lui februarie 2022, este teatrul celei mai lungi şi celei mai sângeroase bătălii de la izbucnirea războiului, relatează sâmbătă agenţia France Presse.

Situaţia ‘‘cea mai dificilă” de pe linia frontului se găseşte ”în jurul oraşului Bahmut”, a indicat vineri seară Valeri Zalujni, în timpul unei convorbiri telefonice cu şeful Statului major al forţelor armate britanice, Tony Radakin.

‘Graţie eforturilor formidabile ale forţelor de apărare, reuşim să stabilizăm situaţia”, a scris Zalujni pe Facebook.

Potrivit Ministerului Apărării britanic, ofensiva rusă asupra oraşului Bahmut este în mare parte ”oprită”.

Comandantul forţelor terestre ucrainene Oleksandr Sîrski a anunţat joi, pe aplicaţia Telegram, că o contraofensivă ar putea ”fi lansată foarte curând împotriva forţelor ruse, epuizate, din apropiere de Bahmut”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat miercuri trupele ucrainene din apropierea liniei frontului, în regiunea Donbas.

” Forţele ruse au avansat la nord şi la sud de Bahmut”

De partea sa, liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni că forţele ruse ar controla aproximativ 70% din oraşul Bahmut.

În ultimele săptămâni, forţele ruse au avansat la nord şi la sud de Bahmut, reuşind să taie mai multe rute de aprovizionare ucrainene.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare