sursa foto:  aktual24.ro

Primul semnal că impozitarea cu 15%, pregătită de Coaliție, ar putea fi neconstituțională! Polițiștii și militarii plătesc CIB și toată pensia va fi impozitată, în vreme cei magistrații, care plătesc CAS, vor avea impozitată doar partea necontributivă

Coaliția PNL-PSD-UDMR se pregătește să impoziteze cu 15% partea necontributivă a pensiilor de serviciu.

Mai mult, printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei.

Sindicaliștii de la Sindicatul Diamantul au identificat deja o problemă care ar putea lăsa loc de neconstituționalitate, iar Curtea Constituțională a României (CCR) ar putea considera că proiectul de modificare a pensiilor de serviciu este neconstituțional.

Mai exact, sindicaliștii din Poliția Română spun că polițiștii și militarii plătesc CIB (contribuție individuală de la bugetul de stat), în vreme ce magistrații și ceilalți pensionari speciali plătesc CAS (contribuție de asigurări sociale).

Astfel, spun ei, pensiile militare vor fi impozitate cu 15% integral, în vreme ce la magistrați și ceilalți „speciali” impozitarea se va face doar pe partea necontributivă.

Ce spun polițiștii de la Diamantul:

„Daca in proiectul de modificare a pensiilor ( sau in Codul Fiscal) se baga prevederea potrivit careia pensiile de serviciu – partea necontributiva- se vor impozita cu 15%, lucrurile vor deveni foarte interesante pentru politistii si militarii care nu platesc CAS ca sa se aprecieze ca o parte din pensia militara este contributiva.

Politistii si militarii platesc CIB ( egal cu CAS), degeaba. Si daca se adopta impozitarea cu 15%, toata pensia militara va fi impozitata cu 15%, in timp ce la magistrati si restul pensionarilor speciali – care platesc CAS- doar partea necontributiva.

Plata CIB-ului (25% din venitul salarial) la bugetul general, fara nicio contraprestatie a statului fata de platitorul politist sau militar, nu este o talharie imensa. Plata CIB nu poate constitui o baza pentru a se concluziona ca o parte din pensia militara este contributiva, cum este la ceilalti beneficiari de pensii de serviciu. Cib-ul asta nu are nici o logica si trebuie sa dispara, eventual sa fie inlocuit cu CAS. Dar la ce electricieni avem in parlament…..”

May be an image of text

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare