Producătorii români atrag atenția Guvernului Ciucă cu privire la scumpirea fructelor și legumelor: ‘Fertilizanții în ultimii doi ani au crescut cu 300-400%. Din 11 fabrici de îngrășăminte, în România nu mai funcționează niciuna’

Vești proaste pentru români la început de primăvară! Prețurile la produsele de bază au crescut enorm în ultimele luni în România, atingând un nivel șocant la legume și fructe în contextul Postului Sfintelor Paști.

 

Vasile Nicu preşedintele LAPAR (Liga Asociaţii.lor Producătorilor Agricoli din România), a precizat că o explicație este dată de creșterea prețurilor de producție, dar și de faptul că românii se bazează pe produse din import.

 

E vina noastră a tuturor”

O lipsă de politici corecte și coerente în ultimii 33 de ani. În ultimii ani asistăm la o creștere la importurile de legume și fructe la nivel național. Importăm în clipa de față peste 1.550.000 de tone de fructe și legume. Asta înseamnă peste 1,2 miliarde de euro pe care îi aducem la deficitul comercial al României prin aceste produse. La nivelul produselor agro-alimentare aducem peste 5 miliarde de euro anual, la deficit. E vina noastră a tuturor. Din cauză că nu știm să ne implicăm și nu avem această unitate în politici concurențiale, în 90 am vrut să fim capitaliști. Curentul a crescut, combustibilul a crescut, agricultura este dependentă de celelalte economii din țările puternic dezvoltate. Noi suntem furnizori doar de materii prime”.

Vasile Nicu a atras atenția că din 2000 până în 2020, coșul zilnic al fiecărui român a crescut de 258 de ori. Așadar nivelul de trai s-a scumpit.

Întrebat cum se explică această explozie a prețurilor, președintele LAPARa precizat:

„În primul rând, costurile de producție. În ultimii trei ani au crescut undeva la 80-84%. Mă refer la cheltuielile cu încălzirea spațiilor, cheltuielile cu forța de muncă, cu semințele certificate, cu combustibilii, fertilizanții. Fertilizanții în ultimii doi ani au crescut cu 300-400%. Din 11 fabrici de îngrășăminte, în România nu mai funcționează niciuna”, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare