sursa foto:  digi24.ro

Profesorul Dan Dungaciu, despre reinventarea naționalismului ucrainean: ‘Zelenski este de admirat. Problema este dacă are curajul să aplice importanța ideii naționale și în alte registre decât cel al Ucrainei’

Profesorul universitar Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române,  consideră că războiul din Ucraina nu se duce în direcția pe care și-o dorește președintele Zelenski.

Zelenski a readus pe harta preocupărilor ceva ce noi am fost învățați că nu mai există și nu trebuie să existe: ideea națională. Brusc, președintele Ucrainei a legitimat toate demersurile și totul e fundamentat pe ideea națională ucraineană. El a schimbat istoria, iar toată lumea academică, care învăța că națiunea trebuie depășită, că trebuie deconstruită, că trebuie demitologizată – începe să facă pași înapoi și să spună să tacă în raport cu noua idee națională, care este cea din Ucraina. În acest sens, ce a făcut Ucraina/Zelenski este de admirat. Problema este dacă are curajul să aplice importanța ideii naționale și în alte registre decât cel al Ucrainei”, a declarat Dan Dungaciu.

Pe de altă parte, destinul lui Zelenski nu s-a jucat pe termen scurt, a adăugat analistul politic. „Pe termen lung, s-ar putea ca în istoria Ucrainei să fie un personaj care, la vremea respectivă, să fi galvanizat, reinventat, regăsit ideea ucraineană într-un mod unic. Pe termen scurt, însă, lucrurile sunt mai complicate. Deocamdată, acest război nu se duce în direcția pe care și-o dorește Zelenski.”, conform gândul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare