sursa foto:  mediafax.ro

Profesorul Mircea Coșea: ‘Ce fac liderii de sindicat pe mine mă cam dezamăgește. Veniturile pe care le au acești lideri de sindicat depășesc de zece-douăzeci de ori veniturile unui profesor debutant’

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre modul de abordare a grevei profesorilor de către reprezentanții Guvernului.

 

Economistul Mircea Coșea s-a arătat dezamăgit de comportamentul liderilor de sindicat: ”veniturile pe care le au acești lideri de sindicat depășesc de zece-douăzeci de ori veniturile unui profesor debutant sau a unui profesor cu vechime le-a erodat autoritatea”.

 

Profesorul spune revoltat că: ”Să vii să închizi negocierile și să spui, ”atâta vă dau și plecati acasă, că nu mai negociez nimic”, e o desconsiderare clară față de această mișcare (greva profesorilor n.r). Ce fac liderii de sindicat pe mine mă cam dezamăgește, pentru că văd în declarațiile lor spunând că ei nu decid nimic ci doar colegii lor, profesorii decid”, a afirmat profesorul Mircea Coșea.

”Veniturile pe care le au acești lideri de sindicat depășesc de zece-douăzeci de ori veniturile unui profesor debutant”

Economistul a mai vorbit și despre veniturile liderilor de sindicat: ”Pe de altă parte, această informație care a apărut și a fost confirmată că veniturile pe care le au acești lideri de sindicat depășesc de zece-douăzeci de ori veniturile unui profesor debutant sau a unui profesor cu vechime le-a erodat autoritatea. Să fim sinceri!”, a mai spus profesorul.

”Guvernul poate să ia bani”

Analistul a mai subliniat că: ”Deci, în momentul de față suntem într-o criză pe care eu nu văd cum am putea să o rezolvăm. Eu înțeleg că deocamdată bugetul nu poate da mai mult, dar înțeleg că un guvern responsabil, dar nu știu care e acel guvern responsabil și ce încredere poți să ai în el, care se poate schimba mâine, poimâine, nu știm când e rotativa, când nu știu ce se va întâmpla, revenind, dar un guvern responsabil are datoria să găsească bani atunci când sunt situații de urgență.

Această manifestare de proporții, pe care România nu a mai cunoscut-o de foarte mult timp, arată că este o situație de urgență. Guvernul poate să ia bani. Totul este cât costă acești bani și ce consecințe negative poate să aibă. Oricum ar fi, trebuie ceva să facă. Conferința de presă care a avut lor azi în care apărut doamna ministru m-a dezamăgit când a spus că ea nu a auzit că profesorii sunt nemulțumiți, ea fiind unul dintre co-autorii  principali ai programului România Educată”.

Profesorul Coșea și-a manifestat în continuare revolta și uimirea față de afirmațiile ministrului Deca: ”Până acuma n-a auzit nimic? N-a auzit că profesorii sunt nemulțumiți? Nu a auzit că sunt o categorie defavorizată, la fel ca pensionarii care au până în 2500 pensie? Tinerii învățători sunt o categorie defavorizată!”.

”Mă gândesc cu groază la faptul ca se pot distruge niște destine ale unor tineri”

Mircea Coșea a mai afirmat că: ”Deci în momentul de față, ca să vă spun foarte sincer, nu știu ce se va întâmpla. Mă gândesc cu groază la faptul ca se pot distruge niște destine ale unor tineri care nu mai pot folosi acest an. Nu știu ce va fi până la urmă, cred că la va găsi o soluție de mijloc, poate!

Dar după ce a declarat astăzi domnul președinte al României nu cred că se va găsi una. Acesta a spus că ce au vrut profesorii, au primit. Nu e așa, pentru că această creștere de 600 și ceva este sub creșterea inflației la produsele principale de bază și sub scăderea puterii de cumpărare cu câteva procente, dacă nu și mai mult”, a explicat economistul.

Mircea Coșea a arătat în continuare că situația este una foarte complicată și că ceea ce se întâmplă acum este ”dovada faptului că ne aflăm într-o stare aproape cu cea situația bugetară falimentară”.

”Deficitul este mult mai mare și n-avem nicio șansă să-l micșorăm”

Profesorul de economie a mai atras atenția asupra unui aspect căruia lumea nu i-a acordat prea multă atenție dar care reflectă cât de gravă este situația în România: ”Dar ce am descoperit zilele trecute prin demisiile de la ANAF și prin ce s-a vorbit despre ANAF cu presiuni și mai grave, se pare că a produs niște lucruri mult mai complicate, că deficitul este mult mai mare și n-avem nicio șansă să-l micșorăm, pentru că există niște personaje, niște norme care barează orice drum spre o modernizare a acestei instituții.

Deci, îmi este cam teamă că se vor întâmpla lucruri și mai grave, pentru că situația politică nu e clară, că situația Ucraineană nu e clară, economia nu merge, nu există nicio măsură de sprijinire a mediului economic. Ce vom face? Ne vom confrunta, ne vom împrumuta în continuare, asta vom face”, a conchis Mircea Coșea într-o intervenție la B1TV, potrivit dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare