sursa foto:  wired.com

Profesorul Mircea Coșea: ‘Eu mă aștept și la apariția unor pene de curent. De ce? Pentru că Ministerul Energiei, în obediența lui extremă față de UE, a vrut, ca pe timpul comunismului, să depășească planul și să închidă mai repede centralele pe cărbune decât era necesar’

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, avertizează că România s-ar putea confrunta cu ”apariția unor pene de curent”.

 

În chestiunea energiei Mircea Coșea a spus că: ”Ministrul Energiei din România ne spunea să stăm liniștiți pentru că, deși importăm două treimi din necesarul de petrol, avem soluții alternative. Care sunt alea? Nimeni nu ne-a vorbit, nu se spune nimic nici chiar prin prin informații aflate pe surse sau revistele sau site-urile de specialitate. Nicăieri nu apare că România ar avea contracte ferme cu Azerbaidjanul sau cu alte țări, sau cu zona Caspică. Deci ne așteptăm la niște lucruri care pot avea niște efecte negative pe piața carburantului”.

Mircea Coșea a zugrăvit o perspectivă sumbră și în privința penelor de curent: ”Eu mă aștept și la apariția unor pene de curent. Nu le numesc black-out pentru că este prea mult spus, dar penele de curent s-ar putea să avem iar efectele vor fi majore asupra economiei. De ce? Pentru că Ministerul Energiei, în obediența lui extremă față de Uniunea Europeană, a vrut, ca pe timpul comunismului, să depășească planul și să închidă mai repede centralele pe cărbune decât era necesar”.

Economistul a atras atenția că: ”Ministerul Energiei a creat premizele crizei de electricitate în România, în sensul în care din exportatori am devenit deodată importatori de energie, producția de energie electrică fiind mai mică în România decât necesarul. În anul 2023 va fi foarte greu să imporți energie electrică, pentru că nu ai de unde. Indiferent de presă care va fi ceea ce a făcut Rusia, distrugând sistemele logistice de creare și de transport a energiei electrice în zona Ucraina, afectează direct România, pentru că noi importam din acea zonă.

Deci mă aștept și la probleme din acest punct de vedere. Așadar, anul 2023 e un an mai complicat decât 2022, iar bugetul nu reflectă așa ceva.

Bugetul se preocupă de niște lucruri care sunt promisiuni făcute de nouă luni de zile într-o manieră electorală creșterea pensiilor, pachetele sociale, tot ceea ce înseamnă niște elemente de dezvoltare la nivel de autorități locale, lucruri care nu sunt și ele importante, dar nu pregătesc țara pentru anul 2023, care e un an foarte greu”.

Profesorul Mircea Coșea a mai spus că: ”Asta e observația mea de bază. Vom supraviețui. Sunt convins de asta. Românii sunt supraviețuitori, dar nu avem niciun fel de orientare din punct de vedere al ideilor, a strategiei, a viziunii pe care Guvernul o are pentru pregătirea României în etapa care începe.

După părerea mea, în 2023, o etapă dură, care va transforma mult întreg sistemul global economic, că vom avea niște probleme importante din punct de vedere al lanțului valoric, al lanțurilor de transport” și a mai adăugat că: ”Deja au început în transporturile maritime. Se vor petrece schimbări masive din punct de vedere al globalizării.

Lumea se va restrânge, se va reorganiza. România trebuie să se pregătească, în sensul în care, poate să fie mult mai independentă față de ceea ce se întâmplă în exterior, iar România poate să facă asta pentru că are resurse. România poate să evite criza energetică și criza alimentară dacă ar avea niște politici publice în această direcție. Bugetul actual nu ne arată care ar avea”, a conchis profesorul Mircea Coșea, conform dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare