oameni strada 610x300

sursa foto:  aktual24.ro

Profesorul Mircea Coșea: ‘Românii trebuie să înțeleagă că intrăm într-o schimbare care nu este pe termen scurt. Trebuie să ne revizuim bugetul de familie’

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, atrage atenția că ”vom asista la o reducere bruscă a unor cheltuieli pe care noi le credeam aparținând unei societăți moderne și europene”.

 

 ”Cred că românii trebuie să înțeleagă că intrăm într-o schimbare care nu este pe termen scurt, iar schimbarea probabil e de lungă durată, dacă nu chiar permanentă. Intrăm într-un alt fel de aranjament economic, ca să nu zic model, și atunci ar trebui să înțelegem că lucrurile trebuie să fie puțin schimbate la nivelul nostru, pentru că una dintre caracteristicile noii societăți în care o să intrăm este creșterea importantă a rolului pe care individul îl are în propria sa activitate și în propria sa carieră cât și în propria sa viață.

Până la urmă, guvernele sunt din ce în ce mai departe de adevăr. Sunt niște guverne care sunt formate de o generație de oameni politici destul de slab pregătită. Deci în primul și în primul rând, trebuie să înțelegem că nu se va mai întoarce situația în care noi credeam că am intrat, ca urmare a unui progres important pe care România l-a făcut ca membră a Uniunii Europene, într-o piață liberă și independentă a bunăstării și a consumerismului. Deci lucrurile se vor schimba, se vor schimba din punct de vedere al raportului pe care îl are nivelul veniturilor cu nivelul prețurilor.”, a declarat Mircea Coșea.

 

Mircea Coșea, despre puterea de cumpărare: ”Se cam termină epoca în care bunurile de consum au o perioadă limitată de funcționare”.

 

Nu ne vom aștepta în viitor la o creștere a puterii de cumpărare care să ajungă până la nivelul de la care am plecat, deci trebuie să ne revizuim bugetul de familie. Ăsta e lucrul cel mai important. Această revizuire va avea loc în diferite țări în forme în funcție de educație, de traniție. În România, revizuirea bugetului va însemna o păstrare la un nivel aproximativ egal a ponderii cheltuielilor pentru alimente.

Deci nu vom reduce ponderea cheltuielilor pentru mâncarea de fiecare zi. În schimb, vom asista la o reducere bruscă a unor cheltuieli pe care noi le credeam aparținând unei societăți moderne și europene. În primul rând, cheltuielile pentru educație, pentru cultură, pentru timpul liber, pentru dezvoltarea personalității, care înseamnă fel de fel de activități, în afara jobului pe care îl avem, o reducere a ceea ce înseamnă transportul personal, o reducere a cee înseamnă cheltuieli pentru vacanță.

Acestea nu vor fi imediate dar în timp, așa se vor reglementa. Vor rămâne ceea ce e prioritar, după părerea mea, cheltuielile pentru alimente, cheltuielile pentru sănătate și cheltuielile pentru educația copiilor.

În al doilea rând, trebuie să, cred eu, să ne reevaluăm capacitatea de investiție pe care o avem. Adică trebuie să plecăm de la ideea că se cam termină epoca în care bunurile de consum au o perioadă limitată de funcționare, după care nu mai este posibilă nici repararea, nici reutilizarea lor.

Ar  trebui să plecăm de la ideea că anumite bunuri de folosință îndelungată trebuie să funcționeze mai mult timp. Asta înseamnă că va trebui să înțelegem că nu e nevoie neapărat să le înlocuim. E mai bine să le reparăm, să le întreținem, să le folosim o perioadă mai îndelungată. Aici mă refer la bunuri albe, adică cele care sunt pentru menaj, aragaz, frigider, aparatura casnică. Poate că ar trebui, ca să ne gândim mai bine, să folosim o perioadă mai lungă a dispozitivelor din IT, nu neapărat la apariția unui nou tip de telefon să fugim, să-l cumpărăm.”, a mai declarat profesorul de economie, conform dcbusiness.ro.

Vezi și:

Vor urma mișcări sociale? Profesorul Mircea Coșea: ‘Populația e sub o presiune extraordinară. Dacă Guvernul se va adresa FMI-ului, s-ar putea să impună un sistem de austeritate extrem de dur’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare