sursa foto:  stiripesurse.ro

Vor urma mișcări sociale? Profesorul Mircea Coșea: ‘Populația e sub o presiune extraordinară. Dacă Guvernul se va adresa FMI-ului, s-ar putea să impună un sistem de austeritate extrem de dur’

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat că datoria guvernamentală ”este cel mai mare pericol pentru România acum. E mai mare decât lucrurile de care ne temem noi, cum ar fi inflaţia, seceta, consecinţele Codului Fiscal. Ceea ce se adună şi se adună ca un material exploziv e datoria publică”.

 

Datoria publică a României a ajuns la un nivel la care am putea să avem mari greutăţi în a continua să ne îndatorăm. Avem una dintre cele mai mari dobânzi europene şi una dintre primele 5 din lume. Ne îndatorăm cu dobândă între 8 şi 9% acum, unii spun chiar 10%. Nu am datele exacte, dar pe aici înţeleg că ar fi. Asta înseamnă că pentru analiştii internaţionali, cum ar fi FMI, Banca Mondială, apare clar faptul că la un moment dat România nu se va mai putea împrumuta, pentru că cei care o împrumută îşi dau seama că datoria care se rostogoleşte, plus dobânda mare curentă, fac ca România să nu mai poată plăti.

Înseamnă că la un moment dat s-ar putea ajunge la incapacitate de plată, pentru că nu mai există sursă de finanţare a bugetului. Asta şi pentru că nu avem niciun program de relansare a activităţii economice. Noi avem un program social, care salvează o parte a populaţiei, dar nu avem un program economic, care să rezolve problemele grave ale României. 

Cea mai importantă sursă pe care Guvernul o are de a alimenta bugetul este sistemul de impozite şi taxe şi avantajul pe care îl are din inflaţie, şi împrumuturile externe. Lipsa de performanţă a economiei, lipsa de valoare adăugată mai mare a economiei, face ca împrumuturile să devină atât de scumpe încât să nu mai ai posibilitatea să te împrumuţi sau să te împrumuţi într-o manieră criminală, în defavoarea dezvoltării pe termen mediu şi lung a economiei„, a declarat profesorul Coşea.

„Graba cu care se schimbă Codul Fiscal, dovadă că nu se mai poate alimenta altfel bugetul”

„Eu apreciez că în momentul de faţă cea mai importantă vulnerabilitate a economiei nu este inflaţia, ci datoria publică şi costurile datoriei publice. Plătim enorm pentru datoria publică, ceea ce face ca mijloacele de dezvoltare să fie blocate de obligativitatea plătirii dobânzii rostogolite şi a dobânzii mari la creditele curente. Asta e o problemă serioasă! E clar că bugetul României nu are bani şi s-ar putea la un moment ca instituţiile internaţionale, FMI-ul în principal, dacă Guvernul se va adresa FMI-ului, să impună un sistem de austeritate extrem de dur. Asta va apăsa pe populaţie într-o manieră în care nu ştim ce se va mai întâmpla. 

Deja populaţia e sub o presiune extraordinară. Obligaţia statului de a plăti datoria publică va face ca sistemul fiscal să fie din ce în ce mai dur. Până la urmă, această grabă cu care autorităţile schimbă Codul Fiscal în plină criză, ceea ce este inacceptabil, este tocmai o dovadă a faptului că nu mai este altă posibilitate de a alimenta bugetul decât prin creşterea fiscalităţii. E simplu, economia nu performează. Nu se fac investiţii serioase, nu există o valorificare importantă a PNRR-ului, deci ne autosabotăm. Guvernul îşi alimentează bugetul exploatându-şi propria populaţie şi propria economie!„, a mai declarat Mircea Coşea, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Am putea rămâne fără pâine? Profesorul Mircea Coșea: ‘Noi avem un excedent de grâu, dar prețul pâinii crește, pentru că industria de panificație nu are niciun fel de stimulent din partea statului de a-și reduce costurile’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare