alimente mancare bautura

sursa foto:  zf.ro

Am putea rămâne fără pâine? Profesorul Mircea Coșea: ‘Noi avem un excedent de grâu, dar prețul pâinii crește, pentru că industria de panificație nu are niciun fel de stimulent din partea statului de a-și reduce costurile’

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre criza cerealelor la nivel mondial și cum ar putea fi afectată industria de panificație.

 

Reluarea producției și exporturile de grâu în lume nu este încă stabilizată, adică deocamdată este o chestiune foarte pozitivă. Dar veștile arată că, de fapt, această suplimentare a exportului de grâu se face cu grâul pe care Rusia l-a rechiziționat în Ucraina. Dacă se vor relua exporturi prin Ucraina, atunci vom asista la o scădere și mai importantă a prețului grâului”, a explicat Mircea Coșea și a continuat afirmând că: ”La noi în țară situația este diferită, nu prea ține cont de piața mondială, pentru că noi avem alți factori care influențează prețul […] prețul energiei și prețul transportului și aș mai adăuga că prețul îngrășămintelor, care a crescut foarte mult, iar în acest an recolta de grâu, deși este mai mică decât în anii trecuți, conform aprecierilor Ministerului Agriculturii, totuși avem un excedent de 2,5 – 3 milioane de tone, ceea ce este foarte bine.

Dar vedeți, acest excedent nu influențează prețul pâinii. Adică este un paradox! Noi avem un excedent de grâu, dar prețul pâinii crește, pentru că industria de panificație nu are niciun fel de stimulent din partea statului de a- și reduce costurile.

Prețul energiei nu s-a reglat, iar din primăvară, când vom ieși din plafonare, va fi și mai ridicat. Nu reușim să reluăm producția de îngrășăminte după lockdown-ul de anul trecut, ca urmare a prețului gazului”, a apreciat profesorul de economie al B1TV, citează dcbusiness.ro.

Profesorul Mircea Cosea a subliniat și o altă problemă gravă din agricultura românească:

Și lucrul cel mai important, nu reușim să punem în mișcare, pe termen mediu măcar, sistemul de irigații. Fără sistem de irigații producția de grâu din România nu va fi la un nivel foarte ridicat nici în anii următori, pentru că meteorologii spun că intrăm într o perioadă mai lungă de secetă.

Deci noi am putea avea șanse, lucru care trebuie să fie înțeles foarte bine, am putea avea unul din cele mai mici prețuri la panificație din Europa, pentru că avem acest excedent și condiții foarte bune, dar, din nefericire, în lipsa unor politici economice de stimulare a producției de panificație în România, și aici discutăm de alimente de bază ale românilor, prețurile cresc, prețurile au crescut deja cu până la 20%. Prognoza este că vor mai crește cu încă 5%.

Deci vom avea anul acesta la aliment de bază al românilor, celor mai săraci români, o creștere între 25 și 30 la sută. Este foarte mult și nejustificat. Deci ar trebui să existe un program special al Guvernului, așa cum a făcut pentru secetă este necesar și pentru industria de panificație, ea fiind esențială în alimentația românilor”.

Vezi și:

Pâinea se va scumpi semnificativ! În toamnă, prețurile aproape că se vor dubla

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare