sursa foto:  Pexels

Programul „Noua Casă” tinde să devină un eșec total! Românii nu mai sunt interesați de cumpărarea unei locuințe

Programul „Noua Casă” tinde să devină o ruină. Locuințele oferite prin acest program nu mai sunt interesante de români. În acest moment există un număr foarte mic al dosarelor depuse la bănci.

Singurul program național prin care se pot achiziționa locuințe cu credite garantate de stat, a avut doar 100 de cereri de finanțare în prima lună, băncile acordând credite de 1% din bugetul total din ultima lună. Această cifră arată faptul că românii nu mai doresc să aplice pentru programul „Noua Casă”. Potrivit experților imobiliari, printre motivele care îi descurajează pe români, ar fi prețurile foarte mari ale locuințelor, în timp ce pragurile de finanțare pentru programul Noua Casă au rămas la 70.000 respectiv 140.000 de euro.

Potrivit unui calcul, asta ar însemna că cei care doresc să-și cumpere case ar trebui să depună diferențele de bani care în unele cazuri sunt de zeci de mii de euro. De asemenea, ar mai fi problema dobânzilor încă mari practicate de bănci, arată Antena 3

Citește și: Programul Noua Casă 2024, din România, a fost desființat de un reprezentant în Parlamentul European: „Cui i se adresează programul?”

Ce este programul Noua Casă

Programul “Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat. Garanțiile acordate în cadrul Programului sunt garanții în numele și în cont stat, iar procentul de garantare se aplica în funcție de categoria de locuință.

Beneficiarii pot achiziționa in cadrul programului următoarele tipuri de locuințe:

  • locuințe noi, destinate achiziționării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenția Națională pentru Locuințe, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  •  locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
  •  alte categorii de locuințe, recepționate la terminarea lucrărilor de construcții noi sau de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Vezi și: Noi reguli în 2024- Cine sunt cei care vor mai putea beneficia de creditul pentru ‘Noua Casă’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare