sursa foto:  Facebook

Programul Noua Casă 2024, din România, a fost desființat de un reprezentant în Parlamentul European: „Cui i se adresează programul?”

În ultimii zece ani, programul „Noua Casă” a fost prezentat ca un sprijin important pentru tinerii români care vor să-și achiziționeze o locuință proprie. Recent, în cadrul unei postări pe rețelele de socializare, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a explicat de ce acest program este inaccesibil pentru majoritatea tinerilor din țara noastră.  

Programul „Noua Casă” a fost gândit pentru a veni în sprijinul tinerilor care doresc să-și cumpere o locuință proprie. Totuși, condițiile stricte impuse de program fac ca acesta să nu fie accesibil pentru majoritatea tinerilor, care au salarii sub-medii. Problema a fost subliniată recent de europarlamentarul Nicu Ștefănuță, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare.

(NU RATA: Ordinele UE vor schimba total România. Predicțiile specialiștilor pentru anul 2040 sunt total surprinzătoare)

Programul „Noua Casă” nu este accesibil pentru toți tinerii

Programul „Noua Casă 2024” garantează până la 60% din valoarea împrumutului pentru achiziționarea unei locuințe. Pragul maxim pentru cumpărarea unei case vechi este sub 70.000 de euro, iar pentru una nouă, între 70.000 și 119.000 de euro.

Printre condiții se numără și faptul că aplicantul nu trebuie să dețină o locuință în momentul aplicării. Totuși, un obstacol major  este reprezentat de salariul minim necesar pentru a obține acest împrumut. De exemplu, dacă luăm în calcul un apartament de 70.000 de euro, un tânăr cu un salariu mediu în România, situat în jurul valorii de 3.500-4.000 de lei net, se confruntă cu o mare problemă. În ciuda faptului că îndeplinește toate celelalte condiții, salariul său este sub pragul minim cerut de 5.407 de lei net pentru suma solicitată.

Critici dure la adresa programului „Noua Casă”

Discrepanța dintre cerințele financiare ale programului și veniturile majorității tinerilor creează un paradox. Astfel, programul care ar trebui să îi ajute cei din clasa de mijloc devine, de fapt, inaccesibil pentru aceștia.

Această situație a fost subliniată de europarlamentarul Nicu Ștefănuță prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare. Mai exact, acesta a explicat că doar aproximativ 17% din angajații români câștigă un minim de 1.000 de euro lunar. Totodată, Ștefănuță pune la îndoială echitatea și eficacitatea acestui program, aducând în prim plan necesitatea unei abordări mai atente la nevoile diverse ale populației.

„Prin programul Noua Casă, Guvernul îți garantează până la 60 la sută din valoarea împrumutului ca să îți cumperi o locuință. Uite care sunt condițiile:

1. Pragul este de sub 70K Euro pentru o casă veche, între 70K euro și 119K Euro pentru o casă nouă.

2. Aplicantul nu trebuie să dețină o locuință la momentul aplicării. Problema cea mai mare: doar cei bogați pot să își permită acest credit

Nu mă înțelegeți greșit, programul este foarte bun și vine să ajute tinerii cu condiții de creditare accesibile și avantajoase. Dar cui, mai exact, i se adresează acest program? Doar celor 17% cu salarii mari?”, a subliniat  Nicu Ștefănuță în postarea sa.

(VEZI ȘI: Toți șoferii trebuie să știe asta! Ce documente trebuie să aibă în mașină conducătorii auto pentru a evita amenzi usturătoare)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare