sursa foto:  digi24

Proiect bombă! Pedepsele vor fi majorate

Pro România a depus un proiect de lege care garantează reprezentarea în instanţă a victimelor violenţei domestice şi înăspreşte pedeapsa acordată agresorilor pentru nerespectarea ordinului de protecţie.

Potrivit proiectului, pedeapsa acordată agresorilor care încalcă ordinul de protecţie va fi majorată de la minimum o lună şi maximum un an, la minimum 6 luni, până la maximum 5 ani, cnnform Agerpres.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul Gabriela Podaşcă şi coordonatorul Departamentului pentru Egalitate de Şanse Pro România, Anca Bălăşoiu, cu susţinerea parlamentarilor formaţiunii Mihaela Huncă şi Oana Vlăducă.

„Pentru victimele violenţei domestice, izolarea la domiciliu transformă casa într-un mediu de risc. În loc să fie protejate, ele sunt la mâna agresorilor, iar statul încă nu a luat măsuri pentru stabilirea unui climat de siguranţă. Am trimis, astăzi, o scrisoare Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse (ANES), în care am recomandat implementarea urgentă a unor măsuri de sprijin pentru victime. În paralel, am iniţiat aceste modificări legislative care sprijină reprezentarea victimelor în instanţă, pentru că introducem obligativitatea acordării unui avocat din oficiu, în situaţia în care persoana în cauză nu îşi poate permite unul”, a afirmat Gabriela Podaşcă, conform unui comunicat al Pro România transmis luni AGERPRES.

Proiectul legislativ, care are la bază consultări cu organizaţii nonguvernamentale din domeniu, a fost transmis şi ANES.

„Cei de la ANES ştiu că numărul victimelor violenţei domestice s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ei ştiu foarte bine şi că, adeseori, extragerea victimei de la domiciliu nu înseamnă că riscurile au dispărut şi cunoaştem cu toţii cazuri în care nerespectarea ordinelor de protecţie de către agresori a dus la decese. Sperăm să susţină această iniţiativă legislativă şi să acţioneze preventiv, în sprijinul victimelor violenţei domestice care locuiesc, în izolare, cu agresorul”, a declarat Anca Bălăşoiu.

Reprezentanţii Pro România au recomandat, în scrisoarea adresată conducerii ANES, crearea unor sisteme de alertă în farmacii, care să poată fi utilizate de victimele violenţei domestice, transformarea unor hoteluri în spaţii de găzduire, consiliere şi suport, identificarea de finanţări care să susţină construcţia de centre noi, susţinerea de alocări bugetare corecte per judeţ şi extinderea echipelor de specialişti, implementarea de campanii de informare şi conştientizare care să ajute cetăţenii să acţioneze corespunzător în relaţia cu victime ale violenţei şi susţinerea furnizorilor privaţi de servicii sociale, precizează sursa citată.

Vezi și:Lovitură de teatru în cazul șefului demis al Poliției Bolintin Vale! ‘Au fost ajutate 512 persoane, atât din rândul etnicilor rromi, cât și din rândul majorității’

În plină criză generată de coronavirus, frații ‘Dedeman’ pun la bătaie 4 milioane de euro! ‘Destinat exclusiv autoconsumului’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare