Proiectul a fost adoptat- Cine sunt cei care vor primi bani în plus pe langă pensie

Proiectul a fost adoptat!Aceasta categorie de români va primi, pe langă pensie, o serie de beneficii. 

Proiectul modifică Statutul personalului silvic, în virtutea căruia persoanele care protejează pădurile, lacurile sau ariile naturale vor obține o serie de beneficii, printre care dreptul la locuință de serviciu, ajutor financiar pentru plata chiriei sau cinci salarii brute în ultima lună de activitate înainte de pensionare.

Conform aceluiași proiect legislativ, care trebuie promulgat de președintele țării pentru a intra în vigoare, pădurarii vor fi dotați și vor putea folosi armament de serviciu, letal sau neletal. ”Statutul special este conferit de portul de armă, de îndatoririle specifice în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi de riscurile meseriei, care îi pot afecta integritatea fizică şi viaţă”, se precizează în actul normativ.

De asemenea, pădurarii vor avea dreptul la locuință de serviciu sau indemnizație pentru plata chiriei. ”Personalul silvic care nu deţine locuinţă personală în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, poate beneficia de locuinţă de serviciu, de protocol sau de intervenţie, după caz. în cazul în care acest lucru nu este posibil, personalul silvic beneficiază de o indemnizaţie lunară neimpozabilă în cuantum de 30% din salariul mediu net pe economie”, se arată în textul proiectului.

Pe de altă parte, personalul silvic pensionat la vârsta standard va beneficia de o gratificaţie egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. În plus, în cazul în care angajații din acest sector de activitate își pierd total sau parţial, în timpul serviciului, capacitatea de muncă ca urmare a săvârşirii împotriva sa a unei infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii sau ca urmare a unei boli profesionale, primeşte pensie de invaliditate, în condiţiile legii.

Pe lângă această pensie, aceste persoane vor beneficia, în egală măsură, și de o gratificaţie egală cu de 10 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator. Personalul silvic beneficiază de asigurare de sănătate şi asigurare de risc de accidente suportată de angajator pe toată durata contractului de muncă.

 

Vezi și:EXCLUSIV Din lac în puț! Ludovic Orban a făcut-o lată! Ultima numită, prinsă cu ilegalități! Ar avea dosar penal

EXCLUSIV Cazul Caracal, rezolvat pe repede-înainte?! Altfel, Dincă ar trebui repus în libertate în ianuarie

Se cutremură cazul Caracal: ’11 persoane au violat-o pe fata asta’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare