sursa foto:  Eugen Dinu/Bugetul.ro

Polițiștii cer, în stradă, scoaterea pensiilor militare din PNRR! Reacție pentru Bugetul.ro: ‘Când mă pensionez, devin rezervist. Dacă vine vecinul din est peste noi, sunt chemat sub arme’

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul de Interne a protestat, miercuri, în fața Parlamentului. Sindicaliștii din Poliția Română au cerut scoaterea pensiilor militare din PNRR.

Astăzi SNPPC va protesta în fața sediului Comisiei Europene din București, a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, președintele SNPPC.

Vasile Zelca a explicat, pentru Bugetul.ro, că nu se poate pune semnul egal între civili și militari, acuzând un partid din Opoziție că dă dovadă de „un populism deșănțat”.

„Eu, când mă pensionez, devin rezervist. Dacă se întâmplă ceva cu țara, dacă vine vecinul din est peste noi, sunt chemat sub arme”, a fost unul dintre argumentele pe care liderul SNPPC ni le-a oferit pentru a-și susține punctul de vedere.

„Urmează sediul Comisiei Europene din București, pentru că de la Parlament ni s-a transmis faptul că se așteaptă OK-ul de la Comisia Europeană pe amendamentele propuse de Guvern și ne mișcăm și acolo unde se ia decizia.

Vrem să mergem la dânșii, la reprezentanța Comisiei Europene, să le cerem scoaterea pensiilor militare din PNRR. Să le spunem și să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că legea pensiilor militare nu este o lege a pensiilor speciale, că toate țările membre NATO au legi pe pensii militare, pentru cei care lucrează sau au lucrat în Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională și că suntem semnatarii unor tratate militare care stabilesc clar ca România, făcând parte din NATO, trebuie să-și adapteze legislația la legislația NATO, țările NATO având legi pentru familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, legi cu pensii militare pentru acești oameni care au lucrat în aceste domenii.

Nu există țară NATO care să nu aibă un sistem dublu pe civil și pe pensii militare, pentru că nu putem compara cele două categorii socio-profesionale”, a spus, pentru Bugetul.ro, Zelca.

Eu, când mă pensionez, devin rezervist. Dacă se întâmplă ceva cu țara, dacă vine vecinul din est peste noi, sunt chemat sub arme”

„Cu tot respectul, nu avem cum să le comparăm. Eu, ca polițist, sunt incompatibil cu orice altă funcție, publică sau privată, nu am voie să fac politică, nu am voie să-mi rotunjesc veniturile legal, nu am acces la Pilonul 2 de pensii. Dumneavoastră știți că eu nu pot să iau pilonul 2 de pensii? Chiar dacă vreau, nu am voie, prin lege. Ori nu poți să vii și să pui semnul egal între mine, ca polițist, pompier, militar, jandarm etc. și cei care au aceste drepturi.

Eu nu am voie să fiu ales în funcții publice, nu am dreptul să fac politică, nici măcar nu am voie să-mi explic în public opțiunea politică, prin statut. Deci, am un statut special. Dacă am un statut special și Comisia Europeană trebuie să înțeleagă lucrul ăsta, că îmi trebuie niște drepturi speciale, până la urmă, dacă tot se folosesc de faptul că avem statut special.

Trebuie să vină în echilibru cu ceva statutul. Eu, când mă pensionez, devin rezervist. Am în buzunar livretul militar, cu un ordin de serviciu. Până la 65 de ani, sunt la dispoziția țării. Dacă se întâmplă ceva cu țara, sunt chemat sub arme. Desfac acel ordin de serviciu, care este sigilat într-un plic și văd unde trebuie să mă prezint și în cât timp, dacă se dă mobilizare generală, dacă vine, de exemplu, vecinul de la est peste noi. De-abia la 65 de ani, când auziți sintagma „în retragere”, eu îmi încetez raportul, efectiv, cu Statul Român. Dar, cât timp sunt în rezervă, eu am încă obligații față de Statul Român, față de țară”, a mai spus, pentru Bugetul.ro, liderul SNPPC.

Cu cine să rezistăm în fața unei posibile invazii a vecinului de la est?”

„Iar lumea asta trebuie să înțeleagă și Comisia Europeană asta trebuie să înțeleagă, cu un război la graniță. Cu cine să rezistăm în fața unei posibile invazii a vecinului de la est? Cu 0,5 candidați pe locuri? Cu candidați cu dosar pe baza notei de la Bacalaureat, fără examen? Cu soldați, polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi, servicii secrete, pompieri, militari, cu salariul de bază de 2.200 de lei pe lună?

Cu pensii ciuntite la final de carieră, după ce o viață întreagă nu m-ai lăsat să-mi rotunjesc veniturile, nu mi-ai dat acces la Pilonul 2 de pensii, pentru că ai zis că am statut semi-militar sau militar. N-am drept la grevă. Dați-mi dreptul la grevă și în clipa aia facem cum vreți dumneavoastră! Dați-mi pârghii de egalitate cu ceilalți.

Nu mă aduceți doar pe salarizare și pe pensionare în echilibru cu ceilalți, dar la obligații, interdicții, incompatibilități mă țineți la fel ca înainte. Nu este corect!”, a subliniat el.

Cu cât au crescut salariile polițiștilor de la 1 iunie?

370 de lei net – creșterea la MAI. Pe noua grilă de salarizare, nu știm nimic, că nu au discutat nimic cu noi. Habar n-avem ce vor să facă pe noua grilă, pentru că nu au discutat nimic cu noi. Creșterea este de 374 de lei, sumă netă, media. Această creștere trebuia să se producă de la 1 ianuarie 2022.

De la 1 ianuarie 2023, coeficientul fiecărui polițist, militar, pompier, jandarm, familia ocupațională, trebuia înmulțit cu salariul minim pe economie. Prin înmulțirea coeficientului cu salariul minim pe economie, decuplăm salarizarea bugetarului de la decizia politică.

Asta înseamnă să aplici Legea 153 – Legea salarizării – în integralitate. Este un sistem adoptat în Uniune. De acolo este împrumutat acest mecanism. Tocmai în ideea de a decupla salarizarea bugetarilor de decizia politică, pe care și noi o susținem, pentru că este un mod sănătos de a rezolva sinecuri, solicitări, o putere a politicului asupra unui segment important de bugetari. Iată că noi am rămas, de exemplu, în urmă. Suntem ultima familie ocupațională care intră în grila din 2022.

Dar trebuie să privim și să abordăm sănătos problema, nu populist, nu cum îmi pică mai bine mie ca politician. Cum îmi pică mie mai bine ca politician? Păi, dau în polițiști, dau în bugeteri, că or să mă iubească cei din privat. Da, dar iată că, din cauza acestei politici, am ajuns la dezastrul pe care azi îl înregistrăm în Poliție. Din 1.880 de locuri, la școlile de agenți Câmpina, Cluj, Oradea s-au ocupat 900.

Știți ce înseamnă? Tinerii sunt interesați de salarizare, de carieră, de pensionare, de predictibilitate. Sunt trei segmente importante: vreau să știu ce salariu voi avea, ca polițist, vreau să știu până la ce nivel pot să acced în carieră și vreau să știu ce pensie îmi oferă statul pentru sacrificiile pe care eu le voi face, pentru ca acest sistem să meargă.

Noi de aceea am spus: Scoateți pensiile militare de acolo, că nu au ce căuta! Toate țările membre NATO au pensii militare de stat”, a punctat Vasile Zelca.

„Un partid din Opoziție dă dovadă de un populism deșănțat și cras”

Am văzut un partid din Opoziție, pe un populism din ăsta deșănțat, din care eu am înțeles că trebuie să fim toți la fel de săraci!

N-am văzut să zică cineva: Domne, trebuie să dăm, să ne luptăm să creștem pensiile mici! Nu, trebuie să tăiem tot ce depășește o anumită sumă! Toată lumea trebuie să fie egală! Păi, nu putem să fim egali cu toții. Nu avem cum. Dacă eu mi-am însușit și mi-am asumat o carieră plină de incompatibilități, nu poate să vină cineva acum să spună că îmi șterge cu buretele cariera și îmi face pensia cât o are un necalificat. Stați un pic, că necalificatul a avut timp liber, să stea cu familia, să poată să-și dezvolte o afacere, dacă voia, să poate să-și suplimenteze, legal, veniturile. Eu n-am avut voie.

Aici este problema noastră cea mai mare, populismul de care dau dovadă unii, un populism deșănțat și cras și care duce la depopularea familiei ocupaționale Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională”, a acuzat sindicalistul.

Polițist, pe grupurile de WhatsApp: „Sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft”

„Vă dau o frântură dintr-o discuție de pe grupurile de WhatsApp. Zice un coleg: sor-mea este manipulant la Lidl și ia 4.000 de lei și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele din raft.

Eu iau 4.000 de lei și stau până la brâu în zăpadă, pe verde.  La Poliția de Frontieră încă mai avem segmente de frontieră care nu pot fi digitalizate, nu pot fi supravegheate cu sisteme de supraveghere și se duc oamenii și patrulează în segmentele acelea. Și se numesc pe verde.

Sunt elemente pe care oamenii trebuie să le cunoască”, a mai declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca, liderul SNPPC.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare