sursa foto:  gandul.ro

Raed Arafat, despre inundațiile din țară: ‘Suntem pregătiți, echipele sunt pregătite. Populația să respecte toate recomandările și să fie vigilenți în zonele în care sunt sub incidența Codului roșu’

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, îi roagă pe români să respecte toate recomandările autorităților în contextul inundațiilor din țară: ”să respecte toate recomandările, mesajele RO-ALERT, dacă vin și au recomandări în ele, să fie respectate și să fie vigilenți în zonele în care sunt sub incidența Codului roșu”.

 

A fost ședința cu domnul prim-ministru la care au participat și domnul ministru Bode (Interne, n.r.) și domnul ministru Barna (Tanczos, n.r.), ministrul Mediului. Au fost discutate cu toate județele situațiile care sunt, au fost intervenții mai deosebite – aici vorbim de Vrancea. Am avut persoane izolate de peste 12 ore în județul Vrancea, unde au trebuit să intervină colegii de la Salvamont împreună, bineînțeles, cu colegii de la ISU, de la Jandarmerie și unde i-au scos în final, astăzi după-masă, printr-un sistem folosit de Salvamont de a-i scoate deasupra apei.

Nu era posibil un sistem de tiroliene pentru că nu era posibil să se intervină traversând cursul apei, dar nici pe cale aeriană folosind elicopterele. Asta era în județul Bacău. Din păcate, în zona Poiana Sărată, între județul Bacău și județul Covasna, am avut o mașină care participa la un concurs off-road pe care a luat-o apa și o persoană s-a auto-salvat, și o persoană din păcate, a fost dispărută, a fost găsită ulterior și declarată decedată”, a declarat secretarul de stat.

Cea mai gravă situație, spune șeful DSU, a fost cea de la Vrancea, dar a fost rezolvată.

Au mai fost alte operațiuni de salvare în județul Bacău și în alte zone, dar la acest moment nu avem misiuni critice. Cea mai serioasă situație a fost cea de la Vrancea, care a fost rezolvată, unde, dacă nu reușeam să scoatem oamenii din zonele în care erau izolați și dacă, bineînțeles, cu ploile din această noapte, debitul apelor creștea, puteam să îi pierdem în cursul nopții, așa că asta fost efectiv o misiune de salvare care a fost reușită din partea colegilor”, a mai spus Raed Arafat.

Întebat în ce stare erau cele 12 persoane izolate, el a precizat: „Au fost consultați, n-au avut probleme medicale. A fost un vagon acolo, au stat în el. Fără probleme medicale, din fericire, fără probleme deosebite”.

Întrebat dacă există localități fără curent electric, Raed Arafat a răspuns: „Sunt pe alocuri case care n-au curent electric, Electrica lucrează pentru a le rezolva, dar nu sunt, iarăși, probleme extinse sau probleme grave la acest moment

Așteptăm, bineînțeles, în cursul nopții, fiind sub incidența Codului portocaliu, s-a dat și un Cod roșu hidro pe zona Vrancea, deci e posibil să mai apară situații. Suntem pregătiți, echipele sunt pregătite. De trimis sprijin, putem trimite dacă este nevoie din județele care sunt sub incidența Codului verde, iar populației transmitem atenție mare, să respecte toate recomandările, mesajele RO-ALERT, dacă vin și au recomandări în ele, să fie respectate și să fie vigilenți în zonele în care sunt sub incidența Codului roșu”, a adăugat Raed Arafat, șeful DSU.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare