rfi.ro

sursa foto:  rfi.ro

Rata anuală a inflației în zona euro este în scădere, dar la fel și PIB-ul

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna octombrie, când a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, însă în paralel şi economia zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, după o uşoară revenire în trimestrul anterior.

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 2,9% în luna octombrie 2023, de la un nivel de 4,3% în luna septembrie şi 5,2% în luna august. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe o diminuare a inflaţiei până la 3%.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut şi ea până la 4,2% în octombrie, de la 4,5% în septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Scăderea inflaţiei în zona euro se explică prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o cădere de două cifre, minus 11,1%, în luna octombrie, după o scădere de 4,6% în luna septembrie. Explicaţia este că creşterile mari de preţuri la energie înregistrate în luna octombrie a anului trecut au afectat baza de comparaţie de la un an la altul.

Tot marţi, Eurostat a dat publicităţii o primă estimare conform căreia economia zonei euro a înregistrat o performanţă sub aşteptări, afectată de dificultăţile din Germania şi tensiunile inflaţioniste. Conform acestor cifre, Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat o contracţie de 0,1% în perioada iulie – septembrie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii mizau pe o stagnare a economiei zonei euro (+0%) de la un trimestru la altul.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,1%, sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,2%.

Datele Eurostat arată că economia franceză a înregistrat o creştere de 0,1% în trimestrul al treilea, în timp ce PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,3%, iar economia Belgiei a înregistrat un avans de 0,5%. Însă aceste evoluţii pozitive nu au putut contracara scăderea cu 0,1% a PIB-ului Germaniei, stagnarea economiei Italiei şi contracţiile înregistrate în Austria, Portugalia, Irlanda, Estonia şi Lituania.

Economia zonei euro este afectată de nivelul record al dobânzilor de referinţă, precum şi de înăsprirea lentă a politicii fiscale, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare