sursa foto:  click.ro

„Război” între România și o altă țară europeană! Miza? Ridicarea unei fabrici gigant, care va crea mii de locuri de muncă

„Război” între România și o altă țară europeană! Țara noastră concurează cu Slovacia pentru construirea unei fabrici gigant, care ar urma să creeze mii de locuri de muncă.

Guvernul de la Bratislava a acordat parcului industrial din Haniska statutul de investiție strategică, iar zvonurile privind ridicarea unei fabrici au reapărut în această săptămână.

Mai exact, gigantul BMW AG și Zhi Dou, un producător de maşini electrice mini, membru al grupului chinez Zhejiang Geely Holding, ar putea investi în facilități de producție în Slovacia, informează presa slovacă, citată de economica.net.

Conform sursei menționate, pentru investiţia chineză, Slovacia concurează doar cu România, a informat publicaţia economică Hospodárske Noviny.

Statul român acordă subvenţii de 50% din valoarea investiţiei, iar Slovacia, „doar subvenţii de până la 35%” din valoarea investiţiei. Decizia finală va fi anunţată în toamnă, susţine presa slovacă.

La propunerea Ministerului slovac al Economiei, Guvernul de la Bratislava a blocat terenul pentru un posibil investitor în noul parc industrial din Haniska.

Noua unitate va atrage noi investiţii în estul Slovaciei şi va ajuta la crearea a mii de locuri de muncă, apreciază Ministerul Economiei.

Informaţiile că BMW ar fi interesat să investească în Slovacia au apărut în presă încă din 2012, dar au fost dezminţite. Acum, grupul german nu a negat informaţiile, susţine Hospodárske Noviny.

Aceasta nu ar fi prima luptă pierdută de România în favoarea Slovaciei. În 2016, Slovacia câştigă o investiţie de 60 de milioane de euro în detrimentul României. Producătorul nipon de echipamente electrice Minebea a anunţat atunci că va investi aproape 60 de milioane de euro în construcţia unei fabrici în estul Slovaciei (aproape de Košice), unde va crea peste 1.000 de locuri de muncă.

Vezi și Vineri intră în vigoare legea! Mii de români vor beneficia de această gratuitate

Un colos de pe piața din România închide trei unități: Se anunță concedieri în masă

Toți clienții LIDL care au cumpărat acest produs sunt vizați: Nu-l consumați!

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare