sursa foto:  Profimedia Images

Reforma pensiilor face ‘dezastru’ în Franța! Violenţe şi devastări în marile oraşe, după ce moţiunea de cenzură împotriva guvernului a căzut la vot

Străzile din Paris şi din mai multe oraşe ale Franţei au fost luate cu asalt, luni seară, de manifestanţi zgomotoşi şi violenţi, la scurt timp după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit la limită unei moţiuni de cenzură în parlament, introduse din cauza unei reforme controversate şi nepopulare a pensiilor, scrie news.ro

 

 

 

Numeroşi protestatari au ieşit pe străzile din capitala franceză, în special în cartierele Opéra şi Saint-Lazare, după respingerea celor două moţiuni de cenzură împotriva guvernului, dar manifestaţii au avut loc şi la Strasbourg, Rennes, Bordeaux, Lyon.

Deputaţii francezi au respins la limită, luni, moţiunea de cenzură depusă de grupul parlamentar LIOT, după ce guvernul a decis să-şi asume răspunderea guvernamentală şi să nu mai treacă prin parlament controversata reformă a pensiilor, a cărei principală măsură este creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Nouă voturi i-au lipsit moţiunii ca să determine blocarea acestei reforme.

Premierul Elisabeth Borne va sesiza „direct Consiliul Constituţional” pentru o examinare „cât mai curând posibil” a textului reformei pensiilor, a anunţat luni seară Palatul Matignon după adoptarea proiectului de lege. Premierul doreşte ca „toate problemele ridicate în timpul dezbaterilor să fie examinate”, a precizat Guvernul francez, referindu-se la contestarea de către unii parlamentari a constituţionalităţii anumitor măsuri.

Partidele de opoziţie vor contesta, de asemenea, proiectul de lege la Consiliul Constituţional, care ar putea decide să anuleze o parte sau întregul proiect de lege – dacă va considera că acesta încalcă Constituţia.

Cu toate acestea, în mai multe oraşe din Franţa, inclusiv la Paris, a urmat o nouă seară de violenţe şi devastări. Peste 140 de arestări au fost făcute în capitala franceză. Manifestanţii au dat foc la pubelele de gunoi, au aruncat cu petarde şi artificii în timp ce scandau lozinci anticapitaliste şi s-au încăierat cu poliţia.

Pe unele dintre cele mai prestigioase bulevarde din Paris, pompierii s-au străduit să stingă grămezile de gunoi în flăcări, lăsate necolectate de zile întregi din cauza grevelor, în timp ce poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i ţine la distanţă pe protestatari. Cu jumătate de oră înainte de miezul nopţii, demonstranţii rămaşi se adunaseră în Piaţa Bastiliei, iar poliţia continua să îi urmărească.

Liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon a cerut oprirea imediată a arestărilor.

Şi la Bordeaux, s-a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Aproximativ 200-300 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat şi au scandat: „Macron, demisia!”. Câteva coşuri de gunoi au fost incendiate în timp ce mulţimea scanda: „Asta va exploda”, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare