uraniu centrală nucleară

sursa foto:  Pixabay

România a închis minele de uraniu, iar la nivel mondial se reia extragerea! Inclusiv SUA au recurs la această metodă

În condițiile în care România a închis minele de uraniu și a ieșit, cel puțin pentru moment, de pe piață, Stalele Unite ale Americii și țările aliate au reluat operațiunile. Presiunile tot mai mari pentru producția nucleară au stat la baza deciziei. 

România a avut o singură zonă de exploatare, la Crucea-Botușana din Suceava. A fost activă în perioada 1965-2021. Prin ordinul de guvern care a dus la stoparea activității, țara pierde, în aceste momente, oportunitatea de a-și crește masiv economia.

Minele de uraniu se redeschid

Wyoming, Texas, Arizona, Utah, au deschis să redeschidă minele de uraniu, la multă vreme după tragedia de la Fukushima. De asemenea, grupul canadian Cameco a mărit ritmul producției din vestul țării. Între 2018 și 2021, au fost închise minele, din cauza lipsei cererii din piață.

În prezent, două treimi din producția mondială de uraniu provine din Kazahstan, Canada și Australia. Tot mai multe țări se gândesc să folosească energie nucleară, date fiind condițiile climatice. În 2040 se estimează că va fi nevoie chiar de o cantitate dublă, potrivit datelor transmise de către Agenția Internațională a Energiei Atomice.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a cerut luni, 4 martie, bani de la băncile globale pentru a putea da naștere la noi proiecte. În cadrul unui interviu, a precizat că Războiul dintre Rusia și Ucraina a avut un rol major în cererea de uraniu și a vorbit despre rolul băncilor în proces:

„Toate aceste bănci de dezvoltare şi instituţii financiare internaţionale sunt demodate şi în contratimp cu ceea ce se întâmplă. Perspectiva băncilor pare să fie una de tip „post-Cernobâl”, care nu mai corespunde cu indicaţiile politice venite din partea ţărilor şi ideile şi proiectele pe care le vedem”, potrivit Digi 24.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, responsabil pentru schimbare

Potrivit The Fortune, redeschiderea minelor din SUA marchează o revigorare pentru o industrie americană care risca să dispară cu doar cinci ani în urmă. Producția americană de uraniu a atins un minim istoric de 174.000 de lire sterline în 2019,  o scădere față de vârful său de 44 de milioane de lire sterline în 1980, pe măsură ce SUA a crescut dependența de importurile din țări precum Canada, Australia, Kazahstan și Rusia.

Impulsul industriei americane este de asemenea politic, guvernul încercând să asigure accesul la aprovizionare pe fondul incertitudinii geopolitice. Sancțiunile impuse Rusiei după invazia sa din 2022 a Ucrainei au pus provocări pentru transporturile de uraniu pe drum din Kazahstan, deoarece exporturile treceau prin porturile rusești.

CITEȘTE ȘI: Castel din România scos la vânzare pentru 500.000 de euro. Mai multe clădiri impunătoare își caută proprietari noi

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare