virgil popescu

sursa foto:  profit.ro

România ar putea deveni independentă energetic! Virgil Popescu: ‘Până în 2030 ne propunem să producem în România peste 288.000 tone de hidrogen’

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat că hidrogenul este combustibilul viitorului, iar E.ON şi Delgaz Grid au demonstrat acest lucru prin prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid.

 

Virgil popescu a precizat că ”până în 2030 ne propunem să producem în România peste 288.000 tone de hidrogen. Evident că pentru asta avem nevoie de energie regenerabilă şi vorbim de hidrogen verde”.

Delgaz Grid şi E.ON au demonstrat astăzi ceea ce, poate, credeam că nu se poate face. Poate credeam că hidrogenul, prin instalaţiile existente de transport gaze naturale, nu poate să circule în siguranţă. Este o realitate. Nu întâmplător am întrebat dacă se folosesc aceleaşi fitinguri, dacă se folosesc aceleaşi garnituri, aceleaşi ţevi, aceleaşi centrale termice şi vechi şi mai noi, aceleaşi aragaze de gătit, iar răspunsul a fost că da. Şi astăzi vedem aici că hidrogenul devine realitate.

Hidrogenul, ca parte a decarbonării sistemului de transport şi de producţie de gaze naturale şi de consum, devine o realitate. Practic, astăzi facem un pas înainte şi demonstrăm că putem avea în hidrogen încrederea că emisiile de CO2 vor fi reduse. Da, E.ON şi Delgaz Grid ne arată astăzi că hidrogenul este combustibilul viitorului şi mai avem foarte puţini paşi pentru a-l putea folosi la scară largă„, a spus ministrul, cu ocazia testării funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

„vom putea avea hidrogen şi pe conducta Tusla-Podişor şi pe BRUA”

Virgil Popescu a subliniat că Transgaz este parte a grupului de lucru pe hidrogen şi că astăzi, la scară mică, s-a văzut că hidrogenul este transportat prin reţeaua de distribuţie. De asemenea, şi-a exprimat încrederea că şi cele 11 magistrale pe care Transgaz le-a gândit pentru a putea transporta hidrogen în amestec cu gaz natural vor putea funcţiona la fel şi „vom putea avea hidrogen şi pe conducta Tusla-Podişor şi pe BRUA şi pe multe alte magistrale naţionale ale Transgaz şi vom putea ajuta la decarbonarea sistemului de gaze naturale din România şi, de ce nu, din Europa„.

Şeful de la Energie a reamintit că săptămâna aceasta a fost pusă în dezbatere publică Strategia pe hidrogen, care este jalon în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi este foarte ambiţioasă.

Până în 2030 ne propunem să producem în România peste 288.000 tone de hidrogen. Evident că pentru asta avem nevoie de energie regenerabilă şi vorbim de hidrogen verde, de energie regenerabilă şi estimăm opt gigawaţi suplimentar. Evident că avem nevoie de electrolizoare şi aici vorbim de patru gigawaţi aproximativ hidrolizoare putere instalată pentru a putea produce hidrogenul necesar, hidrogen care, pe lângă încălzire, se duce în industrie, în transporturi şi ajută la obţinerea ţintelor naţionale de decarbonare„, a explicat Virgil Popescu.

El a adăugat că România este o ţară care, pe lângă energia regenerabilă, şi-a propus să avanseze în energie nucleară.

Ne-am propus reactoarele modulare şi reactoarele modulare le legăm clar şi direct de producţia de hidrogen, pentru că ce este mai frumos şi mai bun decât să ai o unitate cu mai multe module, între care unul să-ţi producă hidrogen continuu, celălalt să-ţi producă energie, altul să-ţi producă altceva şi tot aşa, să poţi să ajuţi împreună să produci hidrogen ca să faci o decarbonare a întregului sistem. Felicit încă o dată echipa Delgaz Grid, felicit E.ON pentru acest experiment care este de succes şi aştept în continuare şi alte companii să urmeze acest pas şi să demonstrăm împreună că putem să vedem o comunitate alimentată cu hidrogenul„, a punctat ministrul Energiei.

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început joi în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

Testele urmăresc să determine cu rigurozitate nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale şi al instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor casnici. Ele iau în calcul toate particularităţile din România pentru validarea unei soluţii tehnice la nivel naţional privind utilizarea în condiţii de siguranţă a amestecului de gaze naturale şi hidrogen, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare