sursa foto:  Eugen Dinu

România educată cu întârziere. Școala care trebuia să fie gata înainte de începerea anului școlar, dar va fi finalizată la 31 decembrie/EXCLUSIV

La 31 iulie, municipiul Dej trebuia să aibă o școală gimnazială nouă. Este vorba despre proiectul „Construirea unei clădiri cu destinația școală clasele V-VIII pentru Școala gimnazială Nr. 1 Dej”, care trebuia să fie finalizat la 31.07.2023. Valoarea totală a proiectului este de 10.059.412,41 lei, contribuția UE fiind de 8.420.429,74 lei. Deși trebuia să fie gata la finalul lunii iulie, proiectul nu a fost finalizat nici măcar la 15 septembrie 2023, așa cum se poate observa în fotografia realizată la această dată de reporterul Bugetul.ro. Astfel, reporterul Bugetul.ro s-a adresat Primăriei Dej, pentru a afla de ce școala nu a fost gata la data stabilită inițial.

Într-un răspuns pentru Bugetul.ro, din 2 octombrie 2023, Primăria Dej precizează că data inițială de finalizare a fost decalată, pentru 31 decembrie 2023.

Motivul?

Primarul Morar Costan ne-a comunicat, în scris, că lucrarea a fost întârziată ca „urmare a procedurii prelungite privind demolarea clădirilor existente pe locația în care a fost construită școala (reluarea licitației urmare a neprezentării niciunui ofertant care să respecte cerințele acansate în cadrul licitației), precum și a modificărilor de prețuri la materiale și a ordonanțelor aferente contractării acestora”.

Răspunsul integral primit de Bugetul.ro, de la Primăria Dej:

„Urmare a solicitării dumneavoastră privind evoluția proiectului „Construirea unei clădiri cu destinația școală clasele V-VIII pentru Școala gimnazială Nr. 1 Dej”, vă comunicăm următoarele:

Investiția vizează construcția unei clădiri cu destinația școală, Parter + 3 Etaje (P+3E), cu 10 săli de clase, 3 laboratoare și toate spațiile didactice și administrative necesare desfășurării procesului instructiv-educativ, inclusiv o terasă pentru recreere, echiparea școlii cu dotările necesare și obținerea tuturor avizelor necesare funcționării, astfel încât să se realizeze o corelație între necesitatea existentă – măsurată prin numărul de copii de vârstă școlară.

Data inițială de finalizare, respectiv 31.07.2023, a fost decalată pentru data de 31.12.2023, urmare a procedurii prelungite privind demolarea clădirilor existente pe locația în care a fost construită școala (reluarea licitației urmare a neprezentării niciunui ofertant care să respecte cerințele acansate în cadrul licitației), precum și a modificărilor de prețuri la materiale și a ordonanțelor aferente contractării acestora.

Primăria Municipiului Dej a ținut și va ține în continuare legătura cu constructorul, astfel încât la finalul proiectului elevii școlii să beneficieze de spații și dotări moderne, în acord cu cerințele actuale ale sistemului educațional.

Până la finalizarea proiectului, elevii școlii își desfășoară cursurile într-unul dintre corpurile de clădire ale Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, unde spațiile au fost compartimentate și amenajate în acord cu solicitările Școlii Gimnaziale Nr. 1.

Precizăm că Primăria Municipiului Dej a avut și are ca prioritate investițională învățământul dejean, pentru a oferi condiții optime de desfășurare a procesului instructiv educativ. În acest sens, 8 proiecte de modernizare au fost implementate în școli și grădinițe, iar alte 6 proiecte sunt în implementare, inclusiv un proiect de dotări cu echipamente și mobilier în 11 unități de învățământ, finanțat prin PNRR.

Pe lângă proiectele de modernizare deja în implementare, se pregătesc pentru depunere noi proiecte și de asemenea, în funcție de solicitările unităților de învățământ, sunt asigurare fondurile necesare pentru diverse achiziții sau reparații necesare.

Cu respect, primar Morar Costan”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare