La circa 470 de kilometri față de București, în județul Bistrița-Năsăud, timpul pare că a stat în loc. Căci într-o lume în care tehnologia evoluează cu viteza luminii, tocmai lumina este cea care lipsea până de curând din casele unor oameni loviți de o sărăcie pe care puțini și-ar putea-o imagina.
Ei bine, scopul Asociației Energia Inteligentă, după cum ne-a dezvăluit președintele organizației, Dumitru Chisăliță, este acela de a aduce lumină în aceste medii defavorizate. De trei ani, de când a inițiat proiectul Energie pentru Viață, a reușit să aducă lumină, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, în 34 de gospodării din România. Vorbim de o investiție cuprinsă între 3.000 și 5.000 de euro per locuință.
Prin colaborarea cu primăriile, Asociația Energia Inteligentă a reușit să identifice 100 de case care nu au curent electric în zona Bistrița-Năsăud.
Soluțiile pentru acești oameni?
„În acest sens am discutat cu Ministerul Energiei și avem o înțelegere verbală, dar să sperăm că vom crea un parteneriat între Ministerul Energiei și asociație. Primul lucru pe care încercăm să-l facem este o identificare completă în teren, câte imobile sunt în întreaga țară. În funcție de numărul imobilelor, în funcție de tipul și amplasamentul acestora, încercăm să venim cu măsuri concrete.
Într-un fel trebuie abordat imobilul de genul acesta, cu acces auto, în alt fel trebuie să abordezi un imobil care nu are acces auto sau are acces auto foarte dificil.
Și atunci, noi sperăm că, dacă acest parteneriat se va materializa, într-un interval de timp determinat să putem să facem această identificare în teren. După care, să venim cu măsuri concrete pe tipodimensiuni de astfel de imobile fără energie.
Pentru oamenii aceștia, să zicem că branșamentul ți-l asigură cineva, dar lumea rămâne cu plata facturilor. Și atunci, un astlfel de sistem rezolvă două probleme: o dată că sunt costuri mai mici pentru realizare și după aceea este rezolvată și problema sărăciei, pentru că nu mai au facturi pe care trebuie să le plătească”, spune Dumitru Chisăliță.
De unde pot fi luate fondurile pentru electrificarea locuințelor?
„În primul rând, trebuie să știi care sunt soluțiile și abia apoi te poți orienta către fonduri.
Sunt diverse modalități. Așa cum am reușit noi, de trei ani de zile, să electrificăm 34 de astfel de imobile, am dovedit că se poate. Dacă vrei, se poate!”, a subliniat președintele Asociației Energia Inteligentă.
Două dintre gospodăriile aduse în secolul XXI de Asociația Energia Inteligentă
În satul Mijlocenii Bârgăului, la cei 67 de ani ai săi, Maria Tănase locuiește împreună cu cei doi nepoți ai săi, Petrică (10 ani) și Marian (11 ani), dar și cu tatăl copiilor, care e mai mult plecat să lucreze.
Mama copiilor nu a mai putut suporta lipsurile, așa că într-o zi a plecat, abandonându-și copiii. „A fugit cu altul”, după cum ne-a spus Maria Tănase.
Bunica își întreține nepoții dintr-o pensie de 1.100 de lei.
Locuiesc într-o cameră care ține loc de bucătărie, dormitor, sufragerie, afirmă bătrâna.
Aceasta este una dintre gospodăriile în care Asociația Energia Inteligentă a adus lumină.
Cum a fost viața fără energie electrică?
„Dar când am fost noi micuți, cum a fost?”, a replicat senină bunica Maria.
„Avem un radio pe baterii. Mai punem câte-o muzică, mai ascultăm știrile. Televizor n-avem.
Acum încărcăm și telefoanele. Au copiii (n.r. – telefoane), că așa e moda.
Panourile au mers foarte bine. Sunt două luni de când ni le-au instalat. Dumnezeu de toată lumea are de știre!”, spune bătrâna.
Copii își făceau temele la lampă. Telefoanele mobile și tabletele primite de la școală și le încărcau la vecini
Copiii și-au făcut temele și la lampă, povestește ea. Iar în timpul pandemiei, la lecțiile online se conectau de pe telefoanele mobile și de pe tabletele primite de la școală.
Întrebată de reporterul Bugetul.ro cum încărca telefoanele, bătrâna a răspuns:
„Mă duceam în vale, la o vecină de la vale și ne descurcam, cum puteam. Ne-a îndrumat bunul Dumnezeu și ne-am descurcat!
Acum ne-au mai întrebat: Dar cum de n-ați mai venit? Ia uite, ce ne-o dat Dumnezeu și Măicuța Sfântă!”.
„Frigider încă nu ne-am luat, dar urmează. Ne-o spus că merge un frigider”, a mai spus femeia.
Cele două panouri fotovoltaice montate de Asociația Energia Inteligentă asigură folosirea tuturor becurilor din gospodărie, a unui frigider mic, a unui televizor, a unui aparat radio și a tot ce este necesar.
De asemenea, copiii se vor putea bucura de cele două laptopuri nou-nouțe, primite în dar sâmbătă.
„Telefoanele, laptopurile sunt nesemnificative, din punct de vedere al consumului”, a punctat Dumitru Chisăliță.
La întrebarea dacă pe timp de iarnă ar putea să bage un reșou în priză, Chisăliță ne-a explicat: „Nu, nu… Poate să-l bage, dar după aceea se strică bateriile. Le-am făcut instructajul, le-am recomandat ce să facă și ce să nu facă”.
Până și animalele din gospodărie se bucură de lumină.
„De aici ne-o tras și acolo, în grajdul animalelor. Că n-am avut acolo, meream cu lanternele”, spune Maria Tănase.
Locul unde nici colectivizarea nu a ajuns
În satul Tureac, comuna Tiha Bârgăului, nici colectivizarea nu a ajuns. Sabina Șut, în vărstă de 62 de ani, locuiește împreună cu unchiul și mătușa sa, Ispravă George (94 de ani) și Ispravă Maria (97 de ani). Bătrânii au fost toată viața lor agricultori, n-au lucrat nicăieri.
De 31 de ani de când s-a mutat cu unchiul și cu mătușa sa, nu a avut curent electric. În luna iulie, însă, electricitatea a intrat și-n această gospodărie.
„A venit domnul primar astă-primăvară și o văzut și m-a pus pe listă.
Am avut numai lampă, de 31 de ani de când locuiesc aici. Din iulie au fost montate panourile.
Avem radio, dar radio e cu baterii și acum avem numai becuri în casă și în grajd.
Am un telefon mobil cu butoane. Înainte coboram în vale la un verișor de-al meu și-l încărcam”, explică femeia.
Trei guri se hrănesc cu 305 lei – ajutor social
Sabina Șut nu lucrează, îi îngrijește pe bătrâni. Iar unchiul și mătușa sa primesc un ajutor social de 305 lei. Astfel, trei guri se hrănesc cu această sumă.
„Nu a fost colectivizare, s-au descurcat ei singuri. Ei au fost agricultori, n-au lucrat nicăieri. Avem ajutor social. 305 lei primesc amândoi. Eu nu primesc nimic.
De vreo 6-7 ani e imobilizat la pat, dar mai umblă din când în când”, ne-a declarat Sabina Șut.
Cum se descurcă?
„Cum mă vedeți!”, a replicat ea.
„Am o vacă și-o vițică”, a detaliat femeia, precizând că mai are și câteva păsări.
De două ori pe săptămână, ea coboară în sat, pentru a face cumpărăturile din cei 305 lei. Are de mers o oră pe jos, dus-întors.