factura

sursa foto:  Pixabay

Românii nu își plătesc facturile la energie electrică! Hidroelectrica are ce recuperat peste 3 miliarde de lei de la clienții rău-platnici!

Facturi de energie în valoare totală de miliarde de lei așteaptă să fie plătite! Hidroelectrica se află într-o situație fără precedent, după ce românii au „fugit” de datoriile față de firma distribuitoare. În ciuda creanțelor enorme, compania a înregistrat un profit record!

În anul 2023, Compania Hidroelectrica a avut un profit istoric, de 6,33 miliarde de lei. Totuși, ar fi trebuit să încaseze mult mai mulți bani, ținând cont că pe data de 31 decembrie aveau de încasat 3,01 miliarde. Comparativ cu 2022, datoria s-a dublat.

De ce nu plătesc românii facturi de energie, de fapt

Potrivit Wall Street, în primele trei trimestre, creanțele de la Hidroelectrica erau de 2,97 de miliarde, dintre care 2,82 veneau din furnizare de energie, dar 288 de milioane din producerea de energie. Problema este că pentru mai bine de jumătate din ele, nu fusese emisă factura. Așadar, cum să plătească românul, dacă nu știa nici cât are de plată? La suma amintită se adaugă și pierderi din depreciere, de 138 de milioane de lei.

Pentru a rezolva problema, Hidroelectrica a venit cu ideea de a implementa o aplicație. Abia în octombrie 2023 a apărut și a dus la o creștere mică a creanțelor, în octombrie 2024. Problema este că cetățenii s-au plâns de erorile sistemului, care transmite indexul greșit. De asemenea, au fost situații în care unii clienți au intrat în conturile altora.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Finanțelor, noi informații despre e-Factura! Firmele mici au parte de un ajutor nesperat

Problemele tehnice au dus la pagube majore

Ar fi două cauze mari pentru care facturile se trimit greu. În primul rând, durează mult până când fiecare furnizor trimite factura. În cazul unuia din România, care trimite zeci de mii pe zi, este un volum prea mare. O altă problemă ar fi modificările care apar în factura propriu-zisă, care necesită, de asemenea, foarte mult timp.

„Softul funcționează astfel ca în fiecare noapte să factureze către 100.000 de clienți, timp de 30 de zile pe lună. Dacă ai ratat o noapte, trebuie să faci sistemul să recupereze. Problema e că, dacă vrei să faci reorganizarea algoritmului, care durează câteva săptămâni, acelea trebuie recuperate, deci trebuie să trimiți 200.000 sau 300.000 de facturi pe noapte. Iar softul ar putea să nu aibă această capacitate”, a explicat directorul IT al unuia dintre cei mai mari furnizori, pentru sursa menționată anterior.

Bineînțeles, și lipsa banilor cetățenilor este un impediment în plata facturilor. Din acest motiv au și fost introduse ajutoare de la stat, pentru cei care nu au posibilități financiare.

CITEȘTE ȘI: O anumită categorie de pensionari scapă de factura la utilități! Schema de compensare anunțată de Ministerul Muncii

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare