radet

sursa foto:  b365.ro

S-a confirmat! Guvernul vrea să salveze termoficarea centralizată cu bani de la buget

Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care prevede reluarea programului de finanțare multianuală a investițiilor în modernizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică ale localităților

Draftul de act normativ prevede că banii necesari urmează să provină în principal din alocații de la bugetul de stat și din sumele încasate de România din vânzarea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite de UE (85%), precum și din bugetele locale ale localităților participante la program (15%).

„În vederea stabilirii necesarului de finanțare pentru perioada 2019-2025, prin adresa nr. 120.315/24.10.2018 au fost solicitate unităților administrativ-teritoriale informații cu privire la investițiile preconizate în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică (centrale termice, distribuție și transport) a populației (sunt cuprinse cele 21 obiective de investiții).

Din cele 53 de autorități ale administrației publice locale intervievate, 9 unități administrativ-teritoriale nu au solicitat fonduri, iar din centralizarea datelor transmise de 27 de unități administrativ-teritoriale, rezultă un necesar de finanțare a investițiilor în sumă de 14.614.805 mii lei, echivalentul a aproximativ 3,1 miliarde euro, din care Municipiul București a prezentat un necesar de 8.587.663 mii lei (circa 1,8 miliarde euro – n.r.)”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, comandată și asumată de Primăria Capitalei, prevede un necesar total de investiții de aproape 1,9 miliarde euro, în RADET și ELCEN, precum și în construirea de noi centrale în cogenerare.

Programul a fost lansat inițial în 2006 și are în prezent caracter anual, iar prin proiectul de OG se propune ca acesta să devină multianual, pentru a nu mai fi nevoie ca activitatea de analiză și evaluare a proiectelor, precum și încheierea  contractelor de finanțare, să se facă în fiecare an calendaristic.

„Componenta de reabilitare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din cadrul Programului „Termoficare 2006-2020 căldură și confort” a fost implementată efectiv, începând cu anul 2008. Astfel, din anul 2008 până în prezent, au fost finanțate 191 de obiective de investiții, pentru suma de 416.333.620,30 lei, repartizată la un număr de 48 unități administrativ-teritoriale.

Din totalul de obiective finanțate, au fost finalizate 128 obiective de investiții. Pentru finalizarea obiectivelor în curs de execuție este necesară alocarea sumei de 105.958.750 lei”, se mai afirmă în documentul citat. Potrivit Guvernului, dat fiind starea tehnică precară  a centralelor de producere a energiei termice, majoritatea cu durata de viață expirată și cu capacitate supradimensionată raportat la necesarul actual de consum de energie termică, dar și în considerarea dezvoltării urbanistice la nivelul orașelor și municipiilor, se propune extinderea finanțărilor acordate de la reabilitarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică la modernizarea și dezvoltarea celor existente și înființarea altora noi, informează profit.ro

Vezi și

Dezastru pentru acești români! Taxele și impozitele vor fi majorate

Vești mari! O parte din această categorie de angajați ar putea lucra și după vârsta de pensionare

Lovitură în plin pentru Elena Udrea! Cu ea în Costa Rica, afacerile din România se prăbuşesc

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare