isarescu

Să adere România la euro sau nu? Anunțul lui Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu este cu siguranță cel mai în măsură să ne explice dacă România este sau nu pregătită să adere la zona euro și ce impact ar avea acest lucru asupra țării noastre. El spune că toate criteriile sunt îndeplinite încă din 2015, dar că avem nevoie de stabilitate.

„In ceea ce priveste stadiul si perspectivele convergentei economiei romanesti, merita amintit ca acesta indeplineste cumulativ criteriile de la Maastricht fara intrerupere incepand din iulie 2015. Cam atunci cand ne propusesem sa intram in zona euro. Este o performanta notabila, obtinuta prin eforturi sustinute pe parcursul multor ani. Este foarte important, insa, ca politicile economice promovate in continuare de autoritatile romane sa asigure satisfacerea pe mai departe a acestor criterii. Faptul ca acum stam bine, cum se spune, din perspectiva acestor criterii nominale nu garanteaza mai deloc ca vom sta la fel de bine si peste un an sau doi daca nu aplicam in mod consecvent politicile adecvate„, a spus Mugur Isarescu, citat de Agerpres.ro.

Acesta a afirmat ca este nevoie de sustenabilitate, precizand ca nu conteaza doar cat de repede creste o economie, ci si cum creste.”Fortarea si trenarea convergentei sunt deopotriva nocive, iar a crede ca se poate realiza convergenta prin arderea etapelor este o iluzie ce se poate dovedi periculoasa„, a mentionat Isarescu.

Vezi și Surpriză! Cine conduce cu adevărat PSD – detalii din spatele cortinei

Primul om decorat de Iohannis rupe tăcerea! „E fost ofițer al Securității”

Guvernatorul a facut referire la faptul ca potentialul economiei romanesti este afectat de trenarea redresarii investitiilor publice si a derularii reformelor structurale. In opinia acestuia, ar trebui sa se actioneze cu prioritate pentru remedierea problemelor care impiedica progrese rapide in aceste domenii.

Potrivit guvernatorului, adoptarea monedei unice fara a fi atins in prealabil un nivel ridicat de convergenta a venitului pe cap de locuitor este contraproductiv pentru ca un decalaj prea mare din punct de vedere al convergentei reale prezinta multe riscuri, inclusiv riscul complicarii gestionarii ciclurilor economice in absenta unei politici monetare independente.

Referitor la problematica intrarii in zona euro, Isarescu sustine ca ideea nu este de abandonare a acestui proiect si a acestui obiectiv, ci de tratare a sa intr-o maniera mai prudenta, mai cuprinzatoare si responsabila, potrivit stirileprotv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare