sursa foto:  adevarul.ro

Satul uitat de lume care ascunde bulgări uriași de aur- Minele existente au produs sute de kilograme de aur

Țara noastră ascunde multe frumuseți și bogății! Un astfel de exemplu este satul Ruda Brad, din Hunedoara, care ascunde unele dintre cele mai bogate zăcăminte de aur nativ din Europa.

Satul în care mai locuiesc în prezent 100 de oameni, se numea în trecut  Musariu sau Ruda Musariu.

 

Satul a fost locuit de familii de mineri

Aflat pe valea pârâului Musariu și  situat la cinci kilometri de centrul municipiului Brad, în trecut satul Ruda Brad a fost locuit de peste două secole de familii de mineri.

În trecut satul avea circa 600 de locuitori, mulți veniți din zona Moldovei, dar au plecat odată cu închiderea minelor de aur din zona Bradului (Munții Metaliferi), în anul 2000.

„Numele vechi al localității era Musariu, după un orizont de mină, numit astfel. Minele de aur au fost exploatate aici din timpul Imperiului Austro-Ungar, iar localnicii au lucrat, în general, în minerit sau au avut locuri de muncă asociate activității miniere. În anii interbelici, Societatea minieră Mica din Brad a construit aici mai multe clădiri pentru familiile de mineri, un sediu al minei, o clădire folosită ca teatru și cămin, băi pentru mineri. Aici a fost și o închisoare, din care deținuții erau scoși la muncă, sub pază”, a povestit, pentru adevarul.ro, localnicul Mircea Pleșa.

Citește și: Cea mai nepoluată localitate din România se află în „inima” țării. Oamenii din sat respiră cel mai curat aer datorită vegetației

Satul Ruda Brad se poate mândri cu clădirile arhitecturale deosebite

Vechiul cinematograf  datează de peste un secol. În trecut, în cinematograf funcționa și o bibliotecă,  iar reprezentațiile artistice aveau loc frecvent.

„Biblioteca dispune de 76 numere, iar numărul cititorilor acestei biblioteci este de 45—50. Până la data de 6 Mai 1923, în fiecare sărbătoare şi duminică s-au ţinut şezători culturale în comuna Ruda Musariu, cu scopul de a combate beţia, superstiţiile, lenea şi toate moravurile rele, apoi combaterea diferitelor curente sociale (anarhia, bolşevismul etc.), reinfiltrarea simţului naţional, curăţirea limbii de cuvinte străine, precum şi a diferitelor obiceiuri introduse de duşmanii poporului român. S-a făcut, apoi, şi o propagandă aprigă pentru portul naţional”, informa revista Transilvania, în 1923, potrivit adevarul.ro

Printre clădirile vechi cu arhitectură deosebită se numără și vechea biserică de pe Valea Musariului care a fost ridicată în urmă cu peste un secol de Asociaţia Minieră Ruda 12 Apostoli.

În vecinătatea ei se află fostele galerii miniere Zdrahonț și Ruda 12 Apostoli, exploatate din secolul al XIX-lea, dar și  cele mai vechi galerii miniere din România: galeria Treptele Romane, înființată în secolul al doilea și refolosită și în secolul al XIX-lea ca intrare în adâncurile pământului, unde se aflau bogatele filoane de aur pur.

Citește și: Localitatea din România „acoperită” de noroi. În 2024, un sat din Moldova arată ca în Evul Mediu

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare