sursa foto:  frip.ro

Scandal de corupție! DNA pe punctul să confiște ambasada SUA

Ambasada SUA a fost prinsă în mijlocul unui scandal imens de corupție, despre care în mod paradoxal, s-a vorbit foarte puțin în presă, DNA fiind actorul principal în această speță.

Pe 21 decembrie 2012, procurorii anticorupție au trimis rechizitoriul unui dosar extrem de controversat în instanță, la Curtea de Apel București, dosar cu numărul 9577/2/2012.

Despre ce este vorba? În perioada 2000-2004, Alecu Ioan Niculae, rectorul  Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (U.S.A.M.V.),  ajutat de mai multe persoane, au făcut posibilă aducerea unui teren de 224 ha, care aparținea statului român, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investements Băneasa S.A., societate controlată de celebrul om de afaceri Puiu Popoviciu. Acest lucru este stipulat chair în unul din comunicatele DNA.

Vezi și Un cunoscut consultant politic șochează: „Amnistia și grațierea sunt necesare pentru restartarea țării!”

Odată ajuns în posesia lui Puiu Popoviciu, care este și cetățean american, acest teren a fost vândut, o parte și către Ambasada SUA. Mai exact americanii aveau de plătit 15 milioane de dolari pentru terenul respectiv, timp de 99 de ani, 8 milioane chiria efectivă și alte 7 pentru investiții necesare spațiului. Surse susțin că ar fi fost un fel de donație mascată, întrucât terenul ar fi valorat mult mai mult.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp, sustine DNA în comunicatul dat când au trimis dosarul în judecată.

Pe 23 iunie 2016, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat  la 9 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel București, în acest dosar. Așadar DNA a câștigat în primă instanță procesul. 

Vezi și Un cunoscut consultant politic șochează: „Amnistia și grațierea sunt necesare pentru restartarea țării!”

Urmează judecarea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și dacă DNA va câștiga din nou, statul poate confisca terenul pe care se află în acest moment Ambasada SUA, pentru că acesta a făcut obiectul unei tranzacții ilegale, care implică și fapte de corupție. În prezent, dosarul nu este înscris pe site-ul ICCJ, iar hotărârea nu apare încă motivată de prima instanță. 

Este interesant ce poziție va avea ambsada SUA în acest caz, ținând cont de multele luări de poziție privind corupția din România și susținerea pe care ambsadorul Klemm a arătat-o de atâtea ori DNA-ului și luptei anticorupție.

În acest moment terenul pe care se află Ambasada SUA este pus sub sechestru asigurator în cadrul acestui dosar.

TAGS

SHARE

COMENTEAZĂ
 • Mihai Hristu

  Mult zgomot pentru nimic. Din info publicate rezulta clar ca Ambasada SUA nu a cumpărat, ci a inchiriat terenul pe 99 de ani si a platit chiria integral. Si l-a inchiriat nu de la firma dlui Popoviciu, ci de la societatea unde asociată este și USAMV, proprietarul de drept al terenului. Chiar si pus sub sechestru, terenul nu va fi tras de sub Ambasadă, care oricum, in virtutea statutului diplomatic se bucura de drepturi speciale, pe care IKEA, de exemplu, aflată intr-o situatie asemanatoare, nu le are.

 • Vasile Zărnescu

  Dar musiu Alecu Ioan Niculae este și el implicat în dosar? Căci, în afară de politicaștri, vrem să vedem la pîrnaie și „oameni de știință”, fie el, Alecu Ioan Niculae, și „agronomic”!
  Pe de altă parte, Ambasada S.U.A., care agită drapelul moralitîții li anticorupției, trebuia să știe – și categoric știa – care este statutul terenului și nu trebuie să se lase tîrîtă în această escrocherie. Fără îndoială că unii funcționari ai Ambasadei au pus botul la escrocherie. Iar mister Kelmm nu are ce să mai clămpăne, fiindcă va fi retras. Și, probabil, pe vremea cînd s-a aranjat șmenul, ambasador cred că era Taubman.

 • Romanian Museum

  Socant !
  Iar DNA a ascuns atita timp ??????Ne miram si noi in anii din urma cu cat sirg o premia Amb.SUA pe Dsoara Kovesi..(Era din partea Amb. Gitenstein; iar Dl.Taubmann a plecat in vara/toamna lui 2008)

  Si ce chirie pt.224 ha e si cit trebuia sa fie raportat la valoarea zonei?

  Din rechizitoriul mentionat in text cu ling la docuemnt: ”
  Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei.

  Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A. și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru.

  Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului
  român, solicitând revenirea terenului în suprafață de 224 ha, în proprietatea
  publică a statului. ”

  În vederea recuperării prejudiciului cauzat, s-a dispus instituirea
  sechestrului asigurator pe bunurile imobile aparținând inculpaților Alecu Ioan
  Niculae, Popoviciu Gabriel-Aurel, Diaconescu Ștefan, Bejenaru Andrei Mihai, Toader Gabriel-Răzvan, Minea Lizeta și Petrulian Gheorghe.


articole similareNu uitaţi să daţi „Like”. În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.